Nu mai puţin de 11 milioane de euro vor fi investite în infrastructura turistică din Bihor, în urma celor 62 de proiecte selectate pe măsura 313, "Încurarjarea activităţilor turistice", după cum a anunţat Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) în urma întocmirii raportului final de selecţie pe acest segment.
Potrivit unui comunicat al instituţiei, măsura vizeză dezvoltarea activităţilor turistice care să contribuie la creşterea activităţilor turistice în mediul rural precum şi creşterea numărului de locuri de muncă şi a veniturilor alternative, creşterea valorii adăugate în activităţi de turism, creşterea numărului de turişti şi a duratei vizitei lor.
Potrivit OJPDRP, dintre cele 62 de proicte selectate la nivelul judeţului, 40 sunt pentru construcţia a 40 de pensiuni, în valoare totală de 6.720.926 euro, fondurile nerambursabile fiind de 85% iar aportul beneficiarului de 15%.
Totodată, alte 20 de proiecte vizează activităţi recreaţionale, respectiv construirea unor piscine, terenuri de fotbal şi tenis, SPA - uri sau echipamente de ski, în valoare totală de 3.832.367 euro. În această situaţie, ajutorul public este tot de 85%, contribuţia beneficiarului ridicându-se la 15%.
Tot ca urmare a proiectelor aplicate pe această măsură, două comune bihorene, Câmpani şi Cărpinet, vor avea centre de promovare turistică moderne, dotate cu toată aparatura de specialitate necesară în promovarea turistica a zonei. În cazul acestora, valoarea totală e de 323.933 de euro, iar ajutorul public este e 100%.
"În perioada imediat următoare, beneficiarii urmează a fi notificaţi în scris în ceea ce priveşte acceptarea proiectelor în program, urmând ca apoi să semneze contracte de finanţare în vederea implementării propriu zise a proiectului", mai arată comunicatul.
Oficiul Judeţean de Plăţi Bihor mulţumeşte tuturor solicitanţilor pentru încrederea acordată şi îi îndeamnă pe cei care au aplicat, dar proiectul lor nu a fost selectat în sesiunea de depunere, cât şi pe cei care vor să întreprindă o activitate în spaţiul rural pe viitor, să aplice în următoarea programare 2014-2020, deoarece "există un potenţial mare de creştere a valorii în bani a acestei măsuri care să ducă la un număr mult mai mare de proiecte selectate în domeniul turistic rural".