Departamentul de Geografie, Turism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Universităţii din Oradea este liderul a două proiecte transfrontaliere cu finanţare europeană, ambele realizate împreună cu Departamentul de Geografie Socială, Dezvoltare şi Planificare Regională al Universităţii din Debrecen.

Unul dintre proiecte, "Dezvoltarea în comun şi promovarea integrată a turismului rural tematic în euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar", vizează dezvoltarea turismului în satele din cele două judeţe. Potrivit asistentului managerului de proiect, Vasile Grama, în cadrul proiectului se va realiza o bază de date cu toate atracţiile turistice din zona rurală a Bihorului şi din Hajdu-Bihar. "Se va realiza un traseu turistic al sărbătorilor câmpeneşti, al muncilor câmpului, al târgurilor, a tot ce poate fi atractiv din punct de vedere turistic. De asemenea, se vor realiza ateliere pentru olărit, meşteşugăreşti", a explicat Grama pentru BIHOREANUL.

Proiectul are o valoare de peste 170.000 de euro, se întinde pe o perioadă de 18 luni şi se adresează deopotrivă locuitorilor zonelor rurale, dar şi investitorilor, proprietarilor de pensiuni, hoteluri, restaurante, fermierilor sau oricărei alte persoane care doreşte să înceapă o afacere în domeniul turismului rural, cu toţii primind consiliere de la responsabilii proiectului.

Cel de-al doilea proiect care primeşte finanţare europeană vizează şcoala doctorală. Denumit "Dezvoltarea complementară şi comună a programelor doctorale de studiu între România şi Ungaria", proiectul va asigura schimburi de experienţă pentru 20 de doctoranzi (zece din Oradea, zece din Debreţin) şi pentru zece cercetători, respectiv zece cadre didactice. Aceştia vor participa la workshop-uri, şcoli de vară, cursuri şi seminarii, toate cheltuielile fiind acoperite de proiect. Acesta are o durată de 12 luni şi o valoare de peste 150.000 de euro.