Cu ocazia GIS Day, Oradea turistică a fost pusă pe o hartă online de liceeni. 16 elevi de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi-au făcut "temele" şi au lansat o aplicaţie menită să arate orădenilor dar mai ales vizitatorilor poveştile clădirilor istorice din oraşul de pe Criş. Clădirea Colegiului, alături de palatele oraşului sunt doar câteva dintre obiectivele "tag"-uite în proiectul "Turist în oraşul meu".

Aplicaţia a fost prezentată miercuri, cu ocazia GIS (acronim pentru Sisteme Informaţionale Geografice) Day, în sala festivă a liceului, când elevii implicaţi au primit şi diplome din partea iniţiatorilor proiectului: Consiliul Judeţean Bihor, prin departamentul GIS, şi ESRI România.

"GIS Day s-a desfăşurat pentru prima dată în 1999, când o firmă producătoare de sisteme informaţionale geografice a prezentat tuturor cât de uşor este să lucrezi cu harta. Încet, activitatea a fost extinsă la nivel local, iar astăzi sunt 74 de ţări care sărbătoresc GIS day", a precizat lectorul universitar Liviu Bucur.

Oradea e implicată pentru prima oară în proiect. Folosindu-se de o platformă online specifică, în care au introdus datele unor clădiri istorice, elevii au format traseul de la Colegiu până la Biserica cu lună. Astfel, cei care accesează aplicaţia pot vedea cum arătau în trecut şi cum se ţin în prezent clădiri istorice precum cea a Colegiului Naţional Mihai Eminescu, Episcopia Ortodoxă, fostul restaurant Royal, acum Butoiul de Aur, Astoria, Complexul Transilvania, clădirea Primăriei, Episcopia Greco-Catolică sau Palatul Vulturul Negru.

"Pentru început au fost implicaţi 16 elevi, de la specializări precum istorie, geografie... Fiecare a avut de făcut câte un obiectiv. Au căutat pe internet informaţii, fotografii şi le-au postat", a spus coordonatorul Gheorghe Nedelcu. Proiecte similare pentru marcarea GIS Day s-au desfăşurat în toată ţara, însă între toate, a subliniat acesta, Oradea s-a remarcat. "Noi am reuşit să implicăm cele mai multe persoane. Într-o săptămână, am reuşit să materializăm 16 obiective, urmând ca până la sfârşitul anului să punem pe hartă şi celelalte obiective istorice importante. Va fi o pagină pe care vom lucra continuu", a precizat Nedelcu.

Adaptată celor mai folosite sisteme de operare, precum iOS, Android sau Windows, aplicaţia poate fi rulată atât pe laptopuri sau calculatoare tradiţionale, cât şi pe telefoane sau tablete. Deocamdată, ea poate fi accesată doar pe site-ul Esri (link scurt bit.ly/1ipe67c), urmând ca pe viitor să aibă trimitere şi din site-urile Consiliului Judeţean, respectiv pe cel al Colegiului Eminescu.

Tot miercuri, în timpul festivităţii şi după, "eminescienii" au putut vedea şi hărţi militare vechi cu Oradea, datând inclusiv din 1782, precum şi un plan al oraşului din 1859, care conţinea configuraţia actualului liceu, fără una dintre clădiri.

Citiţi pe această temă şi articolul "Hărţi militare vechi de peste două secole, expuse la Muzeul Militar (FOTO / VIDEO)"