Orădenii care s-au săturat să stea duminica în oraş au o nouă alternativă. În schimbul unor sume modice, pot face excursii în zonele turistice ale Bihorului, agenţia de turism Euromaidec Touring organizând astfel de ieşiri cu regularitate.

Cel mai mare avantaj e că turiştii sunt însoţiţi de ghizi avizaţi, aşa că pot nu doar să vadă, ci şi să afle.

La "Urşi"

15_calin_pacurar_bihoreanul.jpgOfertele agenţiilor de turism pentru călătorii între graniţele judeţului nu sunt prea bogate, deşi potenţial există din plin. Majoritatea se ocupă în special cu organizarea de sejururi în ţară ori peste hotare, nefiind preocupate să plimbe excursionişti în Bihor. E drept, nici doritori pentru aşa ceva nu sunt din cale-afară de mulţi. O recunoaşte şi Călin Păcurar (foto), managerul Euromaidec Touring, singura agenţie care organizează în mod regulat excursii în Bihor, cu convingerea că, totuşi, aici sunt o mulţime de locuri fără egal, ce merită promovate şi cunoscute.

Ca urmare, în fiecare duminică dimineaţă, de la ora 9.30, din Centrul Civic un autocar porneşte spre una din cele mai cunoscute peşteri din România, Peştera Urşilor din Chişcău. "Vizităm peştera, apoi toată lumea are program liber, să se plimbe, să ia masa", spune Călin despre programul pentru acest traseu. Pe drumul de întoarcere spre Oradea, excursioniştii fac însă alte două popasuri. Unul la Muzeul Etnografic "La Fluturi" din Chişcău, unde pot vedea o mulţime de obiecte manufacturate artizanal, de la atelaje la vase de ceramică.

Cea de-a doua oprire este la biserica de lemn din Brăteşti (comuna Răbăgani), sfinţită în anul 1738, unul dintre cele mai frumoase şi bine întreţinute monumente de acest fel, dacă nu chiar cel mai cel, din Bihor. Revenirea în oraş are loc în jurul orei 18.30, iar excursia costă 45 lei pe persoană, sumă la care se adaugă taxa pentru vizitarea Peşterii din Chişcău (un bilet costă 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii). "Această excursie este căutată, cei mai mulţi doritori fiind turiştii din Băi", spune Călin Păcurar.

O zi cu de toate

Lunar, Euromaidec mai organizează o excursie de-o zi, dar mai mare, prin jumătate de judeţ. Cu pornire de dimineaţă, de la ora 8, excursioniştii ajung prima oară la Vadu Crişului, la o familie de olari care le arată "live" cum se fac vasele de ceramică albă, specifice locului. Următoarea oprire e în satul vecin, la Şuncuiuş, la Peştera Ungurul Mare, iar după o pauză de masă în Bălnaca, turiştii parcurg drumul prin munţi spre Roşia, unde vizitează moara de apă.

15_meziad_bihoreanul.jpgCălătorii văd apoi biserica reformată din Remetea, construcţie gotică ridicată în secolul XV, şi un stejar uriaş aflat de câteva sute de ani la ieşirea din sat. Excursia continuă la Peştera Meziad (foto), pentru vizitarea impresionantelor galerii care au ajuns faimoase mai degrabă printre străini decât printre bihoreni.

Tot aici, amatorii de senzaţii tari se pot da pe tiroliană, trecând în zbor, pe o frânghie specială, peste valea din faţa peşterii. Fireşte, asigurându-li-se echipamentul necesar la faţa locului. Ultima oprire e tot la biserica din Brăteşti, iar în această variantă excursia costă 55 lei pentru o persoană.

Unii văd, alţii cunosc

Deocamdată, acestea sunt singurele excursii pe care Euromaidec Touring le organizează cu regularitate pe timp de vară, dar la cerere agenţia poate duce grupuri organizate în multe alte locuri din Bihor. "Se pot face excursii în zona Remeţi, la castelul Zichy din Poiana Florilor, la Vârtop-Arieşeni, în Padiş. O altă variantă ar fi Stâna de Vale, dar din păcate turiştii nu prea mai urcă acolo pentru că nu au ce face", spune Călin Păcurar. Doritorii ar mai putea vizita zona Diosig-Săcueni-Şinteu, unde sunt de văzut multe case specific slovace, sau lacul Vida din Dobreşti, a cărui apă se scurge printr-un "sifon" natural în subteran, creând o imagine aproape incredibilă.

Bineînţeles, peste tot bihorenii ar putea ajunge pe cont propriu, dar avantajul excursiilor organizate e dat de serviciile ghidului asigurat de Euromaidec, cunoscător al tuturor locurilor, care oferă excursioniştilor informaţii avizate. "Una este să vezi, alta să cunoşti", explică managerul.

Cei care doresc să facă o astfel de excursie pot găsi informaţiile de care au nevoie pe site-ul agenţiei, www.euromaidec.ro. Apoi, o dată ce aleg o destinaţie, nu mai au nevoie decât de voie bună. De văzut, au ce, asta e limpede!