Toţi cei care trec prin Hajduszoboszlo au, de acum, un centru de informare turistică menit să le spună ce e de vizitat în staţiune, dar, şi în Vadu Crişului, comună parteneră într-un proiect menit să crească numărul turiştilor în cele două zone.

Un centru necesar

"Această construcţie şi cei care lucrează aici vor face ca această colaborare dintre noi şi turiştii români să fie şi mai puternică şi mai rodnică. Trăiesc cu speranţa că, pe lângă această construcţie, ambele localităţi se vor dezvolta şi din punct de vedere economic vor prospera", a declarat miercuri, într-o conferinţă ce a precedat inaugurarea centrului, primarul oraşului Hajduszoboszlo, Sovago Laszlo.

De cealaltă parte, Dorel Cosma, primarul din comuna Vadu Crişului, titulară a proiectului, a ţinut să-i felicite pe maghiari pentru modul exemplar în care au reuşit să se mobilizeze. "Vă felicit pentru cât de repede aţi reuşit să construiţi acest centru de informare", a spus edilul, care a şi înmânat o diplomă şi o plachetă de excelenţă atât omologului său maghiar, cât şi preşedintelui Asociaţiei Hotelierilor din Hajduszoboslo, organizaţie parteneră în proiect.

Centrul de informaţii turistice este amplasat chiar la intrarea principală în ştrand, iar aici turiştii pot găsi informaţii diverse, de la date istorice ori ce pot face în staţiune ori în Ungaria în general, până la obiective turistice din România. Pliantele, realizate în limbile maghiară, română, engleză sau germană, cuprind informaţii legate de staţiunea Hajduszoboszlo, unde principala atracţie este Aqua Palace, dar şi despre comuna Vadu Crişului, inclusiv materiale publicitare ale unor pensiuni.

Ne facem cunoscuţi

Potrivit lui Mate Lajos, preşedintele Asociaţiei Hotelierilor din Hajduszoboslzlo, construcţia acestui centru de informare era necesară pentru oraş, deoarece le oferă turiştilor informaţii optime şi la îndemână, având în vedere locul în care este amplasat, dar şi pentru că aici şi turiştii români se pot informa. "Considerăm că acest proiect şi parteneriatul cu Vadu Crişului ne dă posibilitatea să facem un proiect turistic atractiv", a spus Mate Lajos.

Mai multe grupuri de turişti din Hajduszoboslo au ales deja să viziteze Vadu Crişului, mai ales pentru cursele de rafting organizate aici periodic de către o firmă specializată. Lunar, între 50 şi 100 de şcolari vin în Bihor pentru a-şi petrece vacanţele aici, susţin iniţiatorii proiectului.

Pe final

Desfăşurat în perioada 1 martie 2011 - 31 decembrie 2012, proiectul "Incubator de afaceri pentru dezvoltarea turistică tranfrontalieră" a fost depus în cadrul axei de Prioritatea 2 - "Întărirea coeziunii sociale şi economice în regiunea de graniţă".

dorel cosma - primar vadu crisului.jpgÎn timp ce pe partea maghiară proiectul presupune construcţia centrului de informare turistică proaspăt inaugurat, la Vadu Crişului se construieşte încă un centru incubator de afaceri în locul fostului sediu al primăriei, unde îşi vor găsi sediul mai multe agenţii de turism. "Sperăm ca anul acesta, în decembrie, să inaugurăm şi partea noastră din proiect", a spus primarul Dorel Cosma (foto), adăugând că în prezent se lucrează la partea de izolaţie electrică a cădirii.

Valoarea totală a proiectului este de 552.633,86 euro, din care Vadu Crişului va beneficia de 366.236,57 euro ca lider de proiect, Primaria Hajduszoboszlo va primi 146.479,34 euro, iar Asociaţia Hotelierilor din Hajduszoboszlo - 19.205,84 euro.

La finalizarea programului, în ambele localităţi se vor deschide câte o agenţie de turism, ce vor promova atât programe de turism balnear cât şi de turism montan.

Prin acest proiect, agenţii economici din Hajduszoboszlo vor să se pregătească mai bine pentru primirea oaspeţilor lor şi să îşi diversifice oferta de programe şi cu excursii montane, iar cei din Vadu Crişului vor să ajungă la posibilitaţile de cazare oferite de Hajduszoboszlo, dar şi să-şi diversifice oferta de programe cu cele balneare oferite.


Ce e de văzut şi unde

Hajduszoboszlo_Aqua Palace_Bihoreanul (49).JPGAnul trecut, prin staţiunea Hajduszoboszlo au trecut 300.000 de turişti, iar numărul acestora se aşteaptă să crească. Micul orăşel Hajduszoboszlo, cu 25.000 de locuitori, situat la 73 de kilometri de Oradea, a devenit a doua cea mai căutată destinaţie din Ungaria, după Budapesta, datorită complexului balnear Hungarospa, cel mai mare din Europa.

Întins pe 30 de hectare, acesta reuneşte un o clădire destinată tratamentelor şi băilor balneare, un ştrand exterior, un aqua-park şi, din 2010, complexul acvatic acoperit Aqua-Palace. Maghiarii mizează mai ales pe apa termală, care s-a dovedit benefică în vindecarea unor afecţiuni locomotorii, ori probleme ginecologice şi dermatologice, dar şi paleta largă de oportunităţi în privinţa distracţiei şi relaxării. Dintre aceştia, 120.000 sunt români, estimează reprezentanţii complexului.

Potrivit directorului Czegledi Gyula, anual turiştii cumpără 2 milioane de servicii ale complexului Hungarospa, majoritatea constând în bilete de intrare în ştranduri, dar şi tratamente medicale, masaje, servicii de saună, spa, etc.

La ştrandul exterior, un bilet pentru adulţi la ştrand costă 1600 de forinţi şi 1300 forinţi pentru elevi. La Aqua Palace, biletul de intrare pentru adulţi la băile de agrement variază, între 3.200 forinţi, în timpul săptămânii în extrasezon (1 ianuarie - 5 mai), respectiv 3.400 forinţi, atât în timpul săptămânii cât şi în weekend, în sezon (1 iunie - 31 august). Pentru copiii până în 7 ani, variază între 1200 şi 1300 de forinţi.


Tradiţia, la ea acasă

Rapolthy Istvan.JPGPe lângă imperiul acvatic care li se pune la dispoziţie, cei care ajung la Hajduszoboszlo trebuie să ştie că tradiţia ungurească poate fi degustată din plin, într-un cătun situat la câţiva kilometri de staţiune, Tuba Tanya, vechi de circa 100 de ani. Practic, este vorba de fosta fermă a familiei Tuba, unde turiştii sunt întâmpinaţi de proprietarul Rapolthy Istvan (Pisti bacsi) (foto), îmbrăcat în haiduc cu lovituri de bice şi chiote.

Ferma este formată din mai multe căsuţe care formează un muzeu etnografic, camere de dormit şi o imensă sală de ospăţ, unde gazdele servesc ele însele muşteriii, şi, mai mult, chiar îi invită să vadă cum sunt gătite bucatele.

Scoatea pulpelor de raţă din cuptorul încins sau servirea langosului cu usturoi sunt momente speciale la care sunt invitaţi vizitatorii. În plus, oaspeţii cunosc portul popular tradiţional, prin cântece, dansuri sau scenete. Inedite sunt mai ales momentele în care gazdele oferă un adevărat spectacol puşcând din bice.