Mai mulţi mistreţi au fost oaspeţi neaşteptaţi, luni seară, pe Dealul Ciuperca, spre mirarea orădenilor care ieşiseră la plimbare în zonă.

Un cititor al BIHOREANULUI a filmat momentul în care turma, cu porci mai mici sau mai mari, a trecut pe una dintre aleile amenajate pe deal. "Vin înapoi!", a exclamat speriată o orădeancă aflată în zonă.

În ultimele luni, orădenii au semnalat în mai multe rânduri pe reţelele de socializare apariţia mai multor porci mistreţi în zone mărginaşe ale municipiului, cum ar fi zona Ciuperca, strada Adevărului şi Calea Clujului. 

Primăria Oradea a prelungit, în 2020, cu cinci ani contractul de colaborare cu Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Forest Hunt Paleu pentru recoltarea sălbăticiunilor care pătrund în intravilanul municipiului.

În ultimele luni, însă, Asociaţia nu a mai avut autorizaţie de vânătoare şi nu a putut organiza goane, după cum a explicat inginerul Cristian Tuduce, directorul Forest Hunt, deoarece a pierdut gestionarea fondului cinegetic 21 Paleu, după ce Ministerul Mediului i-a refuzat, neîntemeiat, prelungirea contractului în această primăvară, așa cum a relatat şi BIHOREANUL

"Acţiunile de îndepărtare, de vânătoare se pot organiza doar în baza unor autorizaţii de vânătoare. Acestea se pot emite deocamdată doar de gestionarul temporar, Romsilva", a precizat Cristian Tuduce. 

În curând, însă, Forest Hunt va prelua din nou gestionarea fondului cinegetic 21 Paleu şi, potrivit lui Tuduce, va putea organiza şi goane pentru animalele sălbatice din Oradea. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a decis până la urmă, pe 23 septembrie, atribuirea fondului 21 Paleu din nou în gestionarea Asociaţiei Forest Hunt, în calitate de gestionar consacrat. 

Cât despre mistreţii din Oradea, inginerul Tuduce spune că problema este complexă. El subliniază că este greu să se intervină pentru împuşcarea animalelor sălbatice în zone locuite, iar relocarea animalelor este şi aceasta o acţiune dificilă. "Noi am mai făcut acţiuni, la ultima goană în zona străzii Adevărului am găsit cel puţin 20 de porci", a precizat Tuduce.

Potrivit acestuia, sunt câteva zone în oraş care sunt pe placul porcilor mistreţi. "O soluţie este curăţarea terenurilor de bălării, iar porcii vor tinde să se retragă spre păduri. Înainte de restaurantul Ciuperca, în stânga, se deschide o străduţă la capătul căreia o să vedeţi desişuri unde porcii mistreţi au hrană tot anul. Acolo sunt fostele livezi, deci au corcoduşe, cireşe, mere, prune", explică directorul Forest Hunt.