De câteva luni, mai multe instituţii cu atribuţii de control sunt potopite cu petiţii, reclamaţii şi sesizări de un bihorean. Pricina? Fosta sa concubină, o figură cunoscută în Oradea, unde patronează firma de pompe funebre Pietate şi cântă muzică populară la nunţi, botezuri şi la Hora TV, face evaziune fiscală şi primeşte fraudulos pensie de boală, ba plăteşte şi un medic de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, care îi livrează "clientelă".

Dincolo de ţigănia în care a degenerat o relaţie de amor, răfuielile celor doi foşti iubiţi vizează, aşadar, şi banul public, motiv pentru care instituţiile mobilizate au de lucru din plin...

Dragoste cu năbădăi

Originar din Popeşti, Olimpiu Hebriştean a absolvit la Oradea Facultatea de Geografie, dar cum leafa de profesor nu-i ajungea a ales "căpşunăritul". Mai precis, acum câţiva ani s-a făcut muncitor forestier în Germania, cu cei de acasă păstrând legătura, ca mai toţi pribegii, pe Facebook. Aşa a ajuns acum doi ani să se îndrăgostească de o orădeancă mult mai "coaptă" decât el: Lia Bereş. Nu i-au oprit nici diferenţa de vârstă - el are 35 de ani, ea 52 – şi de experienţă - el n-a mai fost căsătorit, ea are doi copii majori - şi nici distanţa, la finele lui 2014 bărbatul întorcându-se la Oradea, pentru a trăi cu aleasa inimii.

Povestea s-a sfârşit, însă, prost: după ce în ianuarie 2015 i-a devenit concubin şi angajat, ca şofer la Pietate SRL, anul acesta cei doi au convenit să se stabilească în Germania. În aprilie, el a luat-o înainte, dar femeia n-a mai ajuns. De atunci, simţindu-se crunt înşelat, bărbatul bombardează instituţiile cu sesizări în care destăinuie toate secretele "profesionale" ale femeii. De la felul în care îşi găseşte "clienţii", până la modul în care înşală Fiscul şi sistemul de pensii.

"Contrabandă cu sicrie"

Hebriştean zice că fosta iubită, pe numele din buletin Bereş Rozalia, patronează de fapt două firme de pompe funebre, Pietate SRL şi Isej SRL, dar nu se mulţumeşte cu veniturile legale, ci practică şi evaziunea fiscală.

Neregulile, susţine el, încep chiar de la găsirea "clientelei". "Lia plăteşte un medic de la Ambulanţă s-o anunţe când are un mort, ca să ia legătura cu familia pentru serviciile de înhumare şi masa de pomană de după", povesteşte bărbatul. "Pentru fiecare mort, Lia îi dă doctorului Tudor Foltuţ 100 de lei".

Pe de altă parte, adaugă bărbatul, patroana face "contrabandă cu sicrie". Într-o reclamaţie trimisă Direcţiei Antifraudă Fiscală a ANAF, exemplifică: "În data de 11 aprilie 2016, la SC Pietate SRL a sosit comanda de sicrie de la SC Polilemn SRL Satu Mare. În depozitul de pe strada Ceyrat, de lângă Cimitir, au intrat 10 sicrie, dar pe factură au fost trecute 5. Firma ţine contabilitate dublă, una pentru organele de control, măsluită, alta reală, după care se orientează patroana", zice fostul concubin.

Între pomeni subţiate şi cântări nedeclarate

Hebriştean povesteşte că patroana Pietate şi Ijes înşală Fiscul şi la contabilizarea celor care dau mese de pomană. "Nu dă bonuri fiscale sau facturi. În fiecare zi sunt între 100 şi 300 de persoane la mesele de pomană, se poate verifica în caietul de rezervări, dar în actele contabile sunt trecute maxim 50 de persoane". Alt exemplu: "În 31 ianuarie 2015 am fost cu maşina firmei Pietate în Germania să aduc o persoană decedată de acolo, transportul a fost 1.000 de euro, dar nu a fost trecut în actele contabile".

Fostul amorez a turnat-o pe femeie şi că prestează, cântând la nunţi şi botezuri, fără să declare încasările. "La fiecare nuntă ia 200 de euro, bani pentru care nu plăteşte nicio taxă. Menţionez că pe an are 10-15 evenimente la care participă şi încasează bani fără să rupă chitanţă".

Boală pe şpăgi

Hebriştean şi-a pârât fosta concubină şi la Casa de Pensii, dezvăluind secrete aflate pe vremea când era amorezat. Concret, a reclamat-o că deşi lucrează "10-12 ore pe zi" la cele două firme de pompe funebre şi face bani şi din cântările la nunţi şi la Hora TV, beneficiază concomitent de pensie de boală, după ce i-a şpăguit pe doctorii din Comisia de Expertiză. Iar asta încă din 2005. Ultima care i-a prelungit dosarul, anul trecut, este o doctoriţă arestată în lotul celor 9 medici şi asistenţi trimişi în judecată de DNA Oradea. "La prelungirea pensiei pârâta Bereş Rozalia a dat 500 de lei pentru a beneficia încă un an de pensie".

Şi asta nu-i tot, susţine bărbatul, adăugând că Bereş îi unge pe cei de la Casa de Pensii şi pentru a accelera decontarea ajutoarelor de înmormântare pentru familiile decedaţilor, aşa încât banii să ajungă mai repede şi la firmele sale. "Fosta mea concubină avea legătură cu domnul director Leontin Ţîrle, acesta ajutând-o în schimbul unor sume de bani şi favoruri sexuale în acoperirea numărului de dosare depuse de clienţi", susţine Hebriştean.

Cioclu spălător de vase

Pe lângă acuzele grave din sesizările către ANAF şi Casa de Pensii, celelalte, trimise Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcţiei de Sănătate Publică şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, par mărunţişuri. La ITM, de pildă, Hebriştean s-a plâns că fosta concubină nu i-a plătit ultimul salariu şi nu i-a completat cartea de muncă. La Pompieri a reclamat că firmele nu respectă normele de protecţie împotriva incendiilor, iar la DSP că le încalcă pe cele de igienă alimentară.

"Nu se iau mostre din mâncarea care se serveşte zi de zi la mesele de pomană. Vreau să îmi explicaţi cum o unitate de servire poate funcţiona fără ca niciun angajat să aibă analizele medicale la zi, în care şoferul care spală morţii merge în bucătărie şi spală vase", a cerut el DSP.

"Mă hărţuieşte cu denigrări"

De cealaltă parte, fosta iubită răspunde cu aceeaşi monedă. "E bolnav la cap. Mă hărţuieşte cu denigrări pe Facebook şi cu controale", zice Lia Bereş. "L-am hrănit, l-am îmbrăcat, l-am încălţat, i-am băgat benzină în maşină, iar el mă blestemă pe Facebook şi-mi face reclamaţii".

Spunând că regretă amarnic că s-a "încurcat" cu turnătorul, patroana Pietate şi Isej recunoaşte că a fost sancţionată de toate instituţiile de control, ba ANAF a şi concluzionat că firmele "prezintă risc înalt de evaziune fiscală", dar din motive mai banale decât cele înşirate de fostul concubin.

Concret, spune ea, Fiscul a amendat-o nu fiindcă ar fi prins-o că declară mai puţine înmormântări şi pomeni, ci pentru că i-a găsit în bucătărie cantităţi mai mari de legume şi carne decât era reţetarul pentru numărul de clienţi declarat pentru mese.

În ce priveşte relaţia cu directorul Casei Judeţene de Pensii, susţine că nici măcar nu-l cunoaşte pe Ţîrle, iar despre pensia de boală că e îndreptăţită s-o primească, fiind operată de două ori, la sân şi pentru hernie ombilicală, totodată suferind şi de cardiopatie ischemică. Cât despre prestaţiile la nunţi, botezuri şi la Hora TV, toate au fost gratis. "La nunţi am cântat numai pentru rude, n-am luat niciun leu, iar la Hora TV eu am dat bani să apar. Bani am primit numai de la primării, pentru Zilele Comunelor, dar am tăiată chitanţă pe PFA (n.r. – Persoană Fizică Autorizată), că-s bani publici". În fine, în ce priveşte "furnizarea" de clienţi din partea medicului de la Ambulanţă, totul ar fi în regulă, pentru că "doctorul are PFA şi îi dau 100 de lei, cu chitanţă, la fiecare caz".

Morala - dacă există vreuna - e că, în timp ce patroana-artistă l-a dat şi ea pe mâna Poliţiei şi-l ameninţă cu un proces pentru hărţuire, instituţiile continuă controalele declanşate de jalbele bărbatului înşelat în amor, care "dă din casă". Nu de alta, zice el, dar dacă tot ştie tainele fostei concubine, să le afle toată lumea...