Unul din primele oraşe din România unde există jucători de polo pe bicicletă, Oradea găzduieşte în weekend primul turneu internaţional de hardcourt bike-polo.

În organizarea Asociaţiei Sportive ProBikers Bihor, Bike Polo Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, turneul va fi ultimul din acest sezon european şi va reuni zeci de jucători. Până joi, erau înscrise 18 echipe, din România, Ungaria, Polonia, Germania, Cehia. Evident, România va fi reprezentată inclusiv de orădeni.

Bike polo este un sport vechi de mai bine de un secol, dar mai puţin cunoscut. Inventat în 1891 în Irlanda, de către pensionarul Richard J. Mecredy, poloul pe bicicletă are aceleaşi reguli precum cel tradiţional, pe cal: se joacă pe un teren împrejmuit, iar scopul este ca jucătorii, de pe biciclete, să marcheze goluri prin lovirea unei mingi cu crosele.

În 1908, poloul pe bicicletă a fost prezent chiar şi la Jocurile Olimpice de la Londra, ca disciplină demonstrativă. După cele două războaie mondiale, ineditul sport şi-a cam pierdut adepţii, dar în a doua jumătate a secolului XX a reînviat, mai ales în statele americane şi India.

În România, mişcarea bike polo a fost promovată de orădeanul Andras Bokor, care a "importat-o" din Franţa.

Turneul orădean de bike polo se va ţine în parcarea complexului comercial Oradea Shopping Park, sâmbătă şi duminică, între orele 10 şi 20.

Află mai multe despre sportul bike polo din articolul "Polo la pedală: Orădeanul Andras Bokor i-a învăţat pe români cum se joacă polo pe bicicletă"