Cea de-a doua etapă a Turului României, cea mai importantă competiție ciclistă a țării, s-a derulat astăzi pe ruta Oradea – Cluj-Napoca. După un traseu de peste 200 km, Lucas Carstensen, membru al echipei germane Bike Aid, a trecut primul linia de finish, fiind urmat la scurtă distanță de Edi Grosu care, după etapa de astăzi, îmbracă din nou tricoul galben și rămâne lider în clasamentul general al competiției.

Astfel, câștigătorii celei de-a doua etape din Turul României sunt:

1. CARSTENSEN Lucas - Bike Aid – Germania
2. GROSU Eduard-Michael - Naționala României – tricoul galben, pentru liderul clasamentului general, și tricoul albastru, pentru cel mai bun român din competiție
3. KRAWCZYK Szymon - CCC Development Team - Polonia

În continuare, în clasamentul general ierarhia este următoarea:

1. GROSU Eduard-Michael (Naționala României)
2. KRAWCZYK Szymon (CCC Development Team) – Polonia - tricoul alb (cel mai bun rutier U23)
3. CARSTENSEN Lucas (Bike Aid) – Germania

În primii 15 cicliști din clasamentul general se regăsesc și Crista Daniel (CSA Steaua București), pe locul 5, DIMA Emil (Giotti Victoria - Savini Due), pe locul 10, și ȚVETCOV Serghei (Naționala României), pe locul 11.

Primele cinci poziții în clasamentul pe echipe sunt ocupate după cum urmează:

1. Bike Aid
2. CCC Development Team
3. Giotti Victoria - Savini Due
4. Naționala României
5. Vino Astana Motors

Tricoul roșu (pentru cel mai bun sprinter) și cel verde (pentru cel mai bun cățărător), au mers astăzi la Ovsianikov Alexandr (Vino Astana Motors).

Competiția continuă mâine, 11 septembrie, pe ruta Târgu Mureș – Lacul Sf. Ana. Sâmbătă, 12 septembrie, rutierii vor pleca din Cârțișoara spre Transfăgărășan, drum care va fi închis pentru public până la ora 17:00, cu destinația Curtea de Argeș. Competiția se va încheia duminică, 13 septembrie, la București, cu un circuit de 5 km între Piața Presei Libere și Piața Victoriei.

Turul României este organizat de Federația Română de Ciclism alături de partenerii principali Auchan și Ministerul Tineretului și Sportului. Cele mai importante momente din competiție pot fi urmărite în exclusivitate pe TVR1 și TVR3, dar și online pe www.turulromaniei.com și pe paginile de Facebook Turul României și Auchan România.

Despre Turul României

Turul României sau „Mica Buclă” este cea mai importantă competiție ciclistă din România. Prima ediție a Turului, câștigată de echipa Bulgariei, a avut loc în 1934, pe o distanță de 1026 de kilometri, având 7 etape. Originile Turului datează însă de la începutul secolului trecut. În august 1910, inspirată de Turul Franței, publicația „Revista Automobila” a organizat Circuitul Munteniei, la care au participat 18 concurenți, pe ruta București-Sinaia-Târgoviște-Butimanu-București. Odată cu venirea Primului Război Mondial, competiția s-a oprit. În 1934, ziarul „Sportul Zilnic” a organizat prima ediție a Turului României, țara noastră devenind a șasea din lume cu propriul tur național. Din 1950 până în 1974, Turul României a fost organizat cu regularitate, urmat de o perioadă de pauză până în 1983. Din 1984, a fost reluată organizarea Turului. Cea mai rapidă cursă parcursă în cadrul Turului României a fost în 1974, între Pitești și București, când cei 109 kilometri au fost parcurși cu o medie de 52,516 km/h. Mircea Romașcanu și Constantin Dumitrescu, două legende ale ciclismului românesc, au câștigat fiecare de 3 ori Turului României, fiind cel mai mare număr de victorii individuale.