Federaţia Română de Ciclism a anunţat, joi, că una dintre cele mai prestigioase curse de ciclism rutier din sud-estul Europei şi, în acelaşi timp, cel mai important eveniment sportiv internaţional din România va ajunge, anul acesta, şi la Oradea.

Pe 9 şi 10 septembrie, la Oradea

Competiţia va alinia la start aproximativ 120 de ciclişti care vor parcurge un traseu de peste 800 km. După ce concurenţii vor trece prin Timişoara, Arad şi Salonta, ei vor ajunge la Oradea, pentru a doua etapă a Turului României. 

"În data de 9 septembrie, caravana ciclistă va intra în Oradea (în jurul orei 16:15) pe Calea Aradului (până la sensul giratoriu din B-dul Decebal), traseul continuând pe B-dul Decebal, strada Iuliu Maniu, cu sosire în Piaţa Unirii, acesta fiind punctul de Finish al etapei 1 a Turului României şi locul unde se va desfăşura şi festivitatea de premiere, începând cu ora 16:45 (aproximativ)", au transmis organizatorii. 

Cea de-a doua etapă a Turului României va debuta joi, 10 septembrie, cu ceremonia de prezentare a echipelor, care va avea loc în parcarea Auchan Oradea (strada Ogorului), la ora 11:45, aceasta fiind urmată de startul tehnic la ora 12:00. Traseul celei de-a doua etape însumează peste 200 km, cicliştii parcurgând ruta Oradea - Aleşd - Nuşfalău - Şimleul Silvaniei - Zalău - Sânmihaiu - Almaşului - Topa Mică - Nădăşelu - Cluj Napoca.

"Ţinând cont de contextul sanitar actual, ediţia din acest a Turului României nu va putea beneficia de spectatori pe parcursul traseului. Astfel, pasionaţii sportului sunt îndemnaţi să urmărească fiecare moment al evenimentului în mediul online, pe site-ul www.turulromaniei.com şi pe pagina de Facebook Turul României, unde competiţia va fi transmisă în direct", se mai arată în comunicatul transmis de Federaţia Română de Ciclism. 

Istoria Turului României

Turul României este sprijinit de Auchan Retail România, în calitate de partener principal, pe baza unui parteneriat încheiat cu Federaţia Română de Ciclism.

Turul României sau "Mica Buclă" este cea mai importantă competiţie ciclistă din România. Prima ediţie, câştigată de echipa Bulgariei, a avut loc în 1934, pe o distanţă de 1026 de kilometri, având 7 etape. Originile Turului datează însă de la începutul secolului trecut. În august 1910, inspirată de Turul Franţei, publicaţia "Revista Automobila" a organizat Circuitul Munteniei, la care au participat 18 concurenţi, pe ruta Bucureşti-Sinaia-Târgovişte-Butimanu-Bucureşti.

Odată cu venirea Primului Război Mondial, competiţia s-a oprit. În 1934, ziarul "Sportul Zilnic" a organizat prima ediţie a Turului României, ţara noastră devenind a şasea din lume cu propriul tur naţional. Din 1950 până în 1974, Turul României a fost organizat cu regularitate, urmat de o perioadă de pauză până în 1983. Din 1984, a fost reluată organizarea acestuia. Cea mai rapidă cursă a fost în 1974, între Piteşti şi Bucureşti, când cei 109 kilometri au fost parcurşi cu o medie de 52,516 km/h. Mircea Romaşcanu şi Constantin Dumitrescu, două legende ale ciclismului românesc, au câştigat fiecare de 3 ori Turul României, fiind cel mai mare număr de victorii individuale. 

Ediţia din acest an se va desfăşura în perioada 8-13 septembrie. În cadrul competiţiei, vor fi acordate o serie de tricouri distincte: tricoul galben (liderul clasamentului general), tricoul alb (cel mai bun U23), tricoul roşu (cel mai bun sprinter), tricoul verde (King of the Mountain) şi tricoul albastru (cel mai bun român).