Ministerul Afacerilor Interne a lansat un tutorial video despre cum se va desfăşura votarea la alegerile parlamentare de duminică, prezentând paşii pe care îi vor parcurge alegatorii, dar şi măsurile de securitate şi cele împotriva fraudei.

Alegătorii pot vedea, astfel, ce vor găsi alegătorii în secţii, cum va fi înregistrată numărarea voturilor şi toate măsurile luate pentru a combate eventuala fraudă electorală, a anunţat ministrul Dragoş Tudorache.

"Considerăm că acest clip este importat pentru alegător, pentru oricine care vrea să aibă o înţelegere cât mai clară asupra modului în care se vor desfăşura alegerile duminică, asupra a ceea ce alegătorii vor descoperi în momentul în care se prezintă în secţiile de vot, asupra modului în care vor funcţiona măsurile privind supravegherea video în timpul numărării voturilor şi toate celelalte măsuri noi, în mare parte menite să combată potenţiale fraude electorală, pe care le-am adoptat împreună cu colegii de la STS", a spus Tudorache.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, în total, 18.906.721 de români au drept de vot.

Duminică, vor fi aleși 312 deputaţi, cărora li se adaugă 16 deputaţi ai minorităţilor naţionale, şi 134 de senatori. Românii din diaspora vor fi reprezentaţi de patru deputaţi şi doi senatori.

O noutate pentru România la acest scrutin va fi votul prin corespondență, de care se bucură doar cetățenii români din diaspora, însă numai 8.889 dintre românii cu drept de vot din străinătate (dintr-un total de 609.962 ) au ales să voteze prin corespondență. Cele mai multe cereri pentru vot prin corespondență sunt din Spania - 2794, Italia - 1228, Republica Moldova - 880, Marea Britanie - 594, Belgia - 382, arată Digi24.ro.

O altă noutate la alegerile parlamentare din 11 decembrie va fi utilizarea de camere video în secțiile de votare. De reținut, însă, că nu se supraveghează video votul ca atare, între deschiderea și închiderea urnelor, ci doar perioada în care sunt numărate buletinele de vot. Completarea proceselor verbale se va face fără a se întrerupe înregistrarea.

Digi 24 mai arată că va fi folosit în continuare și sistemul informatic de monitorizare a prezenței la urne, care a fost implementat la scrutinul local din iunie. În acest fel, alegătorii nu vor mai fi obligați să semneze pe proprie răspundere că nu și-au mai exprimat opțiunea electorală și în altă secție de votare. Acest sistem va fi introdus și la alegerile legislative din 11 decembrie și în secțiile de votare din străinătate.

Pentru organizarea alegerilor s-a aprobat suma totală de 227,7 milioane de lei, fondurile necesare fiind prevăzute în bugetele MAI, MAE, AEP, STS, INS, pe categorii de cheltuieli, mai arată sursa citată.