Ţara Beiuşului a intrat în lumina reflectoarelor televiziunii naţionale. În baza unei colaborări între Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Traditionale Bihor şi TVR, tradiţiile din Bihor vor face subiectul a cel puţin 12 filme documentare, cuprinse în serialul TVR Zestrea Românilor.

Filmările au început luni, în Roşia, unde bătrânii satului prezintă echipei de producţie a documentarelor meşteşuguri ţărăneşti şi obiceiuri legate de muncă. Astfel se vor filma încondeniatul ouălor, vărăritul, adică producerea varului, spălatul albiturilor în leşie, o clacă de scărmănat lâna, dar şi reconstituire a urcatului oilor la muncte, cu datini, obiceiuri şi superstiţii. De asemenea, localnicii din Roşia vor arăta cum îşi cresc animalele, cum întorc fânul ori meşteşuguri de fierărie tradiţională.

Pe 13 iunie, echipele TVR se mută în Budureasa, unde vor filma prelucrarea artistică a lemnului şi meşterii lădari, dar şi pe cei constructori de instrumente muzicale.

Apoi, de-a lungul anului, se vor filma şi alte documentare şi în alte zone ale Bihorului, urmând să fie reconstituită inclusiv o nuntă bihoreană.

"Pe lângă că se promovează Bihorul, se formează şi o arhivă foto şi video cu aceste tradiţii. Se salvează mărturiile multor bătrâni ai satelor, mărturii ce astfel le vom putea folosi şi în viitor", a explicat şeful Centrului, Adrian Dume.

În final, în urma filmărilor vor rezulta între 12 şi 15 filme documentare. Costul total de realizare al acestora e de peste 100.000 de lei, iar cofinanţarea Centrului bihorean e de 30.000 de lei.

În cadrul serialului Zestrea Românilor, TVR a realizat între 2000 şi 2013 nu mai puţin de 200 de seriale documentare în diverse zone ale ţării, dar niciunul în Bihor.