Cu metodologia privind organizarea colegiilor postliceale în universităţi în faţă, Universitatea Babeş Bolyai avertizează că absolvenţii de liceu fără diplomă de Bacalaureat ar putea ajunge veritabili studenţi.

Anunţul a fost făcut la solicitarea expresă a portalului hotnews.ro, universitatea clujeană exprimându-şi "dezacordul deplin" cu privire la metodologia elaborată de Ministerul Educaţiei. "Rezultatul ar fi integrarea în universităţile, ale căror indicatori de calitate sunt îndoielnici, a absolvenţilor de liceu fără diplomă de bacalaureat. Atenţionăm că, în anumite universităţi, sub cupola colegiilor, urmează a se înmatricula "cursanţi" fără bacalaureat care vor deţine mediat, prin mecanismul recunoaşterii de credite, un statut de veritabil student", se arată în informarea UBB.

În fine, UBB mai transmite că organizarea învăţământului profesional nu trebuie să se facă în universităţi în maniera propusă de Ministerul Educaţiei.

După ce Guvernul Ponta a modificat radical Legea Educaţiei prin Ordonanţa de Urgenţă 49/2014, dând universităţilor posibilitatea să-şi înfiinţeze nişte Colegii postliceale, unde să înscrie absolvenţi de liceu fără Bacalaureat, metodologia specifică fiind făcută publică în această săptămână de Ministerul Educaţiei, mai multe universităţi din România au criticat această noutate. În acelaşi timp, însă, unele universităţi private au anunţat că intenţionează chiar să transforme direct în studenţi în anul II pe cursanţii postliceali care îşi iau între timp diploma de Bac.