Din august până la finalul lunii septembrie, mulţi orădeni suferă crunt din pricina unei buruieni. Ambrozia a început să înflorească şi provoacă alergii crunte!

Cum planta creşte nestingherită şi în Oradea, autorităţile le amintesc localnicilor că sunt obligaţi să-şi stârpească toate buruienile, inclusiv ambrozia, de pe terenurile din proprietatea lor.

Boală scumpă

Alergia provocată de ambrozie se manifestă ca o răceală: celui afectat îi curge nasul, îi lăcrimează ochii şi strănută fără oprire. În plus, bolnavul are parte de o stare de disconfort şi de oboseală permanentă.

Alergiile la ambrozie se depistează numai după ce medicul face un test, introducând sub piele extract de polen din această plantă. Dacă locul se înroşeşte, înseamnă că boala există şi trebuie tratată. Pentru a scăpa de suferinţă, pacientul are nevoie de tratament medicamentos. Din nefericire, însă, alergia nu dispare definitiv, ci doar îşi pierde din intensitate. În plus, tratamentul e destul de costisitor, ajungând la câteva sute de lei.

Amenzi pentru nepăsare

În Oradea, ambrozia se regăseşte la periferie, cu precădere pe lângă liniile de cale ferată sau de-a lungul şoselei de centură. Totuşi, buruiana se întinde încet şi în urbe, mai nou fiind semnalată şi în jurul unor case din Ioşia ori pe lângă diverse blocuri cu spaţii verzi neîntreţinute din Rogerius.

Asta, deşi regulamentul de salubritate prevede că orice proprietar de terenuri, fie el persoană fizică, firmă sau asociaţie de proprietari, este obligat să stârpească toate buruienile. "Amenzile pentru cei care nu respectă hotărârea Consiliului Local sunt între 1.000 şi 2.500 lei", atenţionează Monica Ambro, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Locale.

Anul acesta, agenţii locali au împărţit numeroase amenzi pentru neîntreţinerea spaţiilor verzi şi a terenurilor şi garantează că orădenii care vor continua să ignore buruienile vor fi sancţionaţi şi pe viitor. De înţeles, căci lipsa lor de interes face rău altor semeni...