Potrivit New York Times, atacul armat comis luni de un bărbat la Bratislava, care s-a soldat cu şase morţi, ar fi fost motivat de ura ucigaşului faţă de victime, o familie de romi vecini cu el. Actul se încadrează în tendinţa de xenofobie împotriva acestei minorităţi etnice observată în Europa.

Bărbatul, înarmat cu o armă automată şi două pistoale, a ucis şase membri ai unei familii de romi în blocul în care locuiau atât ucigaşul cât şi victimele din capitala Slovaciei. După atac, bărbatul a rănit mai multe persoane trăgând la întâmplare pentru a scăpa de poliţie, după care s-a sinucis.

Chiar dacă poliţiştii declară că identitatea agresorului şi motivele sale sunt încă investigate, rude şi vecini ai victimelor susţin că atacatorul locuia în acelaşi bloc şi că protesta adesea pe tema romilor, acuzând familia victimelor că se ocupă cu trafic de droguri şi că tulbură liniştea.

Într-un interviu cu membri ai familiei victimelor, postat pe site-ul cotidianului slovac SME, o tânără, care a declarat că este nepoata uneia dintre victime, crede că aceste crime au fost alimentate de rasism. "Întotdeauna era foarte ostil faţă de persoanele colorate şi ne ura", a povestit aceasta.

Site-ul SME a publicat o fotografie cu agresorul, realizată de un martor dintr-un balcon, în care poate fi văzut un bărbat cu păr grizonat, îmbrăcat cu o geacă denim şi purtând căşti de protecţie pe urechi. Instituţia slovacă de presă l-a identificat ca fiind un fost soldat.

În ultima vreme, confruntările cu romii s-au intensificat în mai multe ţări din Europa, inclusiv în Ungaria şi Slovacia, dar şi în Italia şi Franţa. Autorităţile franceze au desfiinţat în ultimele săptămâni tabere de romi şi au repatriat în România şi Bulgaria sute de romi aflaţi în situaţie ilegală, generând acuzaţii de discriminare.