Ziua 75 de război aduce noi provocări în Ucraina. Țara se pregătește pentru noi bombardamente, în timp ce la Moscova, în Piața Roșie, a început o paradă fastuoasă dedicată Zilei Victoriei Rusiei sovietice asupra Germaniei naziste, în al Doilea Război Mondial.

Luni, Vladimir Putin și-a făcut apariția degajat în Piața Roșie salutând de la distanță mulțimea și a susținut un discurs sfidător, acuzând inclusiv că Rusia ar fi fost amenințată.

După ce a dispărut o vreme din spațiul public, iscând diverse speculații legate de soarta sa, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu (foto jos), a dat salutul de onoare armatei roșii.

Tot „Occidentul e de vină”

În discursul său de 9 mai, de la tribună, Vladimir Putin a vorbit în aceiași parametri ca până acum, atingând problema „degradării morale” a Occidentului, susținând că rușii luptă acum pentru securitatea propriului popor.

Între altele, liderul de la Kremlin a făcut referire la soldații morți, fără să precizeze numărul victimelor, arătând că au făcut ce au putut acolo, iar cei care au fost răniți vor fi ajutați de autoritățile publice ruse.

De asemenea, Putin a continuat să facă referire la „operațiunea militară specială” (și nu despre război), despre care a susținut că ar fi fost nevoie și „pentru care era timpul”.

„Nu vom uita...”

„Ziua Victoriei este sacră pentru noi, luptăm pentru copiii noștri, pentru poporul nostru”, a spus Putin, potrivit HotNews.ro, precizând că „suntem vigilenți pentru a limita pierderile” și lăsând impresia că toată lumea ar fi - nefundamentat - împotriva Rusiei.

„Au încercat să ne amenințe într-un mod inacceptabil (...) Nu vom renunța niciodată la dragostea pentru patria mamă din respect față de înaintașii noștri”, a mai spus liderul de la Moscova, susținând că „s-a iscat un sentiment de rusofobie în lume”.

Digi24.ro notează că Putin a mai susținut că la sfârșitul anului trecut Occidentul pregătea în mod deschis un atac asupra Donbasului și Crimeei, iar la Kiev ar fi existat apeluri pentru arme nucleare care creează „o amenințare inacceptabilă chiar la granița noastră”.

Conform sursei citate, liderul de la Kremlin a acuzat SUA și „slujitorii săi” că provoacă o amenințare, iar „pericolul creștea în fiecare zi”.

„Nimeni nu va uita lecțiile celui de-al doilea război mondial, astfel încât să nu fie loc în lume pentru pedepsitori și naziști”, a mai spus Putin, îndemnând asistența la un moment de reculegere.

„Datoria noastră este să facem totul pentru ca oroarea unui război global să nu se mai repete. Mă adresez soldaților noștri și luptătorilor din Donbas: Luptați pentru patria mamă, pentru viitorul vostru”, a spus Putin, conform Digi24.

Masca eșecului

Ziua de 9 mai a fost așteptată cu înfrigurare de comunitatea internațională. În vreme ce unii specialiști estimau că Putin ar fi urmat să anunțe o victorie în Ucraina, mulți se așteaptă ca, dimpotrivă, să declare război Ucrainei și să intensifice atacurile.

Parada de la Moscova are loc la o zi după ce forţele ruse au bombardat o şcoală din Luhansk, iar în urma atacului au fost ucise circa 60 de persoane.

În ciuda fastuozității, ceremoniile de la Moscova contrastează flagrant cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, unde rușii fac față tot mai greu. Manifestarea „maschează de fapt un eșec neașteptat pentru Kremlin pe frontul din Ucraina și acuzațiile de crime de război comise de soldații ruși”, notează HotNews.

Potrivit Kremlinului, ceremonii de Ziua Victoriei au loc, luni, în 28 de orașe, cu participarea a 65.000 de oameni, 2.400 de tancuri și echipamente militare și 400 de aeronave.

Militarii ruși afișează semnul ”Z” simbol al invaziei declanșate de Putin în Ucraina, la 24 februarie, asociat de mulți cu simbolul nazist. Potrivit armatei Ucrainei, pierderile Rusiei în războiul din Ucraina sunt uriașe: peste 25.500 soldați uciși, capturați sau răniți.

Digi24.ro mai scrie, citând TASS, că anul acesta la parada militară din Piaţa Roşie participă 11.000 de militari, iar în componenţa coloanei mecanizate intră 131 de unităţi de tehnică militară. 

Cu toate că inițial a fost programată și o paradă aeriană, până la urmă aceasta nu a mai avut loc. Moscova a invocat oficial condițiile meteorologice, deși cerul a fost senin.

„Rusia a și uitat”...

Într-un mesaj difuzat în noaptea de duminică spre luni, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că Rusia va pierde, pentru că răul pierde întotdeauna, și a spus că această țară a uitat ce înseamnă victoria din cel de-Al Doilea Război Mondial.

"Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii din cel de-Al Doilea Război Mondial. Dar Ucraina și întreaga lume liberă îi vor reaminti.

Pentru ca nimeni să nu uite, pentru ca acele cuvinte foarte importante - „să nu se mai repete niciodată” - rostite în toată lumea liberă în fiecare an, în zilele de pomenire a victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial, să-și recapete din nou greutatea.

Sunt sigur că Ucraina a arătat că este deja o membră cu drepturi depline a lumii libere și a unei Europe unite. Este în contrast evident cu singurătatea Moscovei în rău și în ură.

Armata rusă nu ar fi ea însăși dacă nu ar ucide în ajunul unor zile importante pentru orice european", a spus Volodimir Zelenski, amintind și despre "bombardamentele violente" din mai multe regiuni ucrainene, dintre care unul, duminică, s-a soldat cu moartea a 60 de persoane într-o şcoală din est.

Ceremoniile de la Moscova:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!