La iniţiativa UDMR Covasna, luni dimineaţă a fost amplasat, în faţa sediului Prefecturii din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, un panou de 12 metri pătraţi cu inscripţia "SIC - Terra Siculorum" (Pământ sau Ţinut Secuiesc), la eveniment participând preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, şi cel al organizaţiei Sfântu Gheorghe, primarul Antal Arpad, scrie agenţia Mediafax.

Panoul va rămâne acolo până la Crăciun, UDMR Covasna având aprobare în acest sens de la Primăria Sfântu Gheorghe. Tamas Sandor, care este şi şeful Consiliului Judeţean Covasna, a declarat că această acţiune este îndreptată în primul rând împotriva deciziilor şi comportamentului prefectului de Covasna, Codrin Munteanu.

"Domnul prefect până acum nu a adus în judeţ nici măcar o pioneză sau fonduri pentru administraţiile publice locale din judeţ, în schimb există un şir lung de decizii şi atacuri din partea domniei sale la adresa simbolurilor şi sentimentele secuilor din judeţ", a afirmat preşedintele UDMR Covasna.

El a exemplicat cu acţiunea prefectului de a ataca deciziile privind denumirea mai multor instituţii de cultură, steagurile oraşelor Sfântu Gheorghe şi Covasna, al judeţului, inscripţiile de la intrarea localităţilor cu mesajul "Isten hozta" ("Dumnezeu v-a adus").

"Se vede că aceste acţiuni ale dânsului sunt bine gândite de dinainte, nu sunt aleatorii, ci sunt un şir de atacuri împotriva însemnelor, simbolurilor şi sentimentele noastre. Iată că, dacă dânsul aşa vede, avem şi noi un răspuns", a subliniat liderul UDMR Covasna.

Tamas a susţinut că există o practică constantă a Guvernului României de a utiliza în hotărârile de guvern expresii care în mod generic amintesc de regiuni, precum Ţara Haţegului, Ţara Bârsei sau Ţara Silvaniei.

"În opinia noastră, folosirea expresiei Ţinutul Secuiesc are acelaşi rol ca şi folosirea expresiei Ţara Haţegului, Ţara Silvaniei. Suntem convinşi că nu există nicio problemă de legalitate, numai că după cuvântul «ţinut» urmează cuvântul «secuiesc»", a spus el.

În replică, reprezentanţii Cancelariei prefectului au trimis un comunicat de presă în care subliniază că principala prerogativă a prefectului este aceea de a asigura respectarea Constituţiei şi a legilor ţării, iar acţiunile autorităţilor locale ar fi "presiuni şi intimidări" legate de dorinţa Prefecturii de a clarifica aspecte privind cheltuirea banilor publici.

sursa: Mediafax