UDMR a obţinut cel mai slab scor din istorie la Primăria Oradea, cu Huszar Istvan adunând puţin peste 13% din sufragii în competiţia pentru postul de primar, precum şi la Consiliul Local Oradea, unde va intra cu doar patru consilieri faţă de şase în mandatul precedent.

Vina lui Kiss

Într-o conferinţă în care a prezentat o primă analiză a alegerilor locale alături de candidatul la CJ Bihor, Pasztor Sandor, preşedintele executiv al organizaţiei judeţene, Szabo Odon, s-a arătat mâhnit de rezultate şi a declarat că cineva trebuie să-şi asume responsabilitatea lor.

"Am sentimente, cum să vă spun, destul de diverse în ceea ce priveşte rezultatul nostru de la nivelul municipiului Oradea. E sigur deja că am pierdut două mandate de consilier local, deci în loc de şase vom avea patru consilieri în Oradea. (…) Transmit că cei care au alcătuit această listă de consilieri ar trebui să iasă şi să-şi asume o oarecare responsabilitate. Nu sunt cei doi prezenţi la această masă şi nu este domnul Huszar Istvan", a spus Szabo Odon.

Întrebat la cine se referă, liderul UDMR a amânat răspunsul, vorbind despre alte rezultate din judeţ. În schimb, când jurnaliştii au readus tema în discuţie şi l-au întrebat concret dacă  îl consideră responsabil pentru acest eşec pe Alexandru Kiss, cel care a coordonat alegerea reprezentanţilor UDMR la Oradea, Szabo a răspuns pe ocolite, dar fără să rateze ţinta: "Deci, eu nu am avut nicio secretară pe lista Consiliului Local Oradea. Repet, eu nu am considerat că secretara mea trebuie să fie pe vreo listă…".

De precizat este faptul că pe lista UDMR pentru CL Oradea, pe poziţia a cincea, a candidat Kecskes Iren Monika, funcţionar la CJ Bihor, care lucrează ca secretară a vicepreşedintelui Kiss Alexandru. De asemenea, pe poziţia a noua a fost Czvikker Katalin, fostă secretară a preşedintelui UDMR, actualmente manager la Teatrul Regina Maria.

Huszar e "onest". Şi atât…

Szabo Odon consideră că lista pentru Consiliul Local, care nu a fost stabilită în urma unor prealegeri, a fost greşită, nereprezentativă pentru comunitatea maghiară din Oradea. Szabo a spus că pretendenţii au fost stabiliţi într-o "adunare generală cu 60 de persoane" a organizaţiei locale, la care el nu a participat.

"Se pare că în urma unor decizii greşite s-a ajuns în situaţia ca UDMR să fie depăşit de PSD la nivelul de mandate în Consiliul Municipal, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum. În acest context, fiecare trebuie să se gândească unde a greşit", a afirmat Szabo Odon, care a precizat că din cauza componenţei acestei liste, UDMR a obţinut "cu 6.000 de voturi mai puţin decât în 2012".

Întrebat de BIHOREANUL dacă îl consideră şi pe candidatul la fotoliul de primar, Huszar Istvan, parţial responsabil pentru scorul mic obţinut de partid, Szabo Odon a răspuns: "Nu. Domnul Huszar este preşedintele organizaţiei noastre de Oradea. Ştiţi cum e, probabil vor face o analiză şi vor vedea foarte clar. Eu pe domnul Huszar îl consider un om onest. În politică onestitatea este foarte importantă, dar pe lângă acest lucru mai trebuie şi altceva".

"Am fost incoerenţi ca PNL-ul de la Bucureşti"

Revenind la tema listei pentru CL Oradea, Szabo a arătat că aceasta nu a fost una "de promovare a întregii comunităţi, cu segmentul de cultură, tineret, învăţământ, biserici tradiţionale", aşa cum a fost cea pentru CJ Bihor.

"Cred că, în acest context, am fost la fel de incoerenţi în mesaj ca PNL-ul de la Bucureşti. Rezultatul se vede şi la PNL Bucureşti, şi la UDMR Oradea. Iar rezultatele se văd. Nu poţi să faci o listă total diferită de reprezentativitatea comunităţii. Dacă o faci, ai 13% în Oradea". În fine Szabo Odon a spus: "Nu veţi putea scoate o declaraţie de război de la mine, dar mesajul trebuie să existe clar: responsabilităţi există!".

La alegerile din 2012, candidatul UDMR Cseke Attila a obţinut 18,87% din voturi, iar lista de consilieri locali a uniunii a adunat 17,32% din voturi.