Să primim acceptăm, să dăm seamă nu! Acesta pare a fi motto-ul şefilor UDMR Bihor, care au demonstrat că nu dau doi forinţi pe transparenţă.

Deşi este logic şi de bun-simţ că UDMR, organizaţie care îi reprezintă pe etnicii maghiari inclusiv la alegeri şi care primeşte bani de la Statul Român, trebuie să respecte legea ce garantează cetăţenilor acces neîngrădit la informaţiile de interes public, politicienii din organizaţia Bihor au trebuit convinşi de judecători să respecte această obligaţie.

Într-un proces deschis de BIHOREANUL - cu rol de „lecţie” şi precedent, pentru a servi şi altor jurnalişti ajunşi în situaţii similare - Curtea de Apel Oradea a decis definitiv că UDMR Bihor trebuie să răspundă întrebărilor de interes public, legate inclusiv de banii pe care îi încasează şi îi cheltuieşte, pentru simplul motiv că este finanţată din fonduri publice.

Test picat

Procesul dintre BIHOREANUL şi UDMR Bihor a început în luna mai a acestui an, după ce organizaţia a refuzat să răspundă unei cereri formulate de ziar în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Într-un exerciţiu de transparenţă, BIHOREANUL ceruse organizaţiilor locale ale partidelor parlamentare o informare privind bugetul din anul 2018, cu detalii despre venituri şi cheltuieli. Organizaţiile bihorene ale PSD şi ALDE au răspuns la cerere, dar PNL şi UDMR nu.

În timp ce liberalii conduşi de Ilie Bolojan s-au scuzat că au rătăcit cererea, semn că partidul nu tratează asemenea solicitări cu seriozitate, UDMR Bihor a făcut o demonstraţie de rea-credinţă, refuzând pur şi simplu să răspundă. Preşedintele executiv Szabó Ödön a confirmat că a primit cererea şi a promis că va transmite un răspuns, ceea ce însă n-a făcut în termenul de 30 de zile stabilit de lege. Drept urmare, aşa cum Legea 544/2001 prevede, BIHOREANUL le-a cerut judecătorilor să-i oblige pe politicienii maghiari să răspundă.

Un proces similar n-a putut fi deschis şi împotriva PNL Bihor, pentru că, în timp ce liberalii pretindeau că scotocesc după cerere, termenul maxim prevăzut pentru deschiderea acţiunii judecătoreşti, de o lună, a expirat. De notat şi că liberalii nu au mai revenit niciodată cu răspunsul, semn că de fapt „rătăcirea” este una mult mai profundă...

Noi nu!

În luna iunie, Tribunalul Bihor a dat dreptate BIHOREANULUI şi i-a obligat pe politicienii UDMR să răspundă solicitării. Deşi s-au conformat şi au trimis datele privind bugetul pe anul trecut, politicienii tot nu s-au dat bătuţi, ci au angajat o casă de avocatură şi au cerut anularea hotărârii Tribunalului. Miza? Dorinţa de a nu fi legaţi, prin asemenea sentinţe, de o obligaţie de transparenţă altminteri cât se poate de firească.

Documentele înaintate Curţii de Apel Oradea, unde s-a judecat a doua etapă a procesului, au demonstrat că şefii UDMR Bihor nu duc lipsă nici de scrupule, nici de imaginaţie în a-şi atinge scopul. În ciuda faptului că se comportă exact ca un partid politic, participând la toate scrutinurile electorale şi având reprezentanţi nu doar în Parlament, ci şi în forurile judeţene şi locale, exercitând puterea politică pe diverse paliere, în instanţă organizaţia a invocat faptul că nu este înfiinţată ca partid politic, ci ca asociaţie, şi de aceea nu s-ar supune Legii 544.

Cu privire la faptul că legea impune aceleaşi obligaţii şi organizaţiilor neguvernamentale care beneficiază de bani publici, UDMR-iştii au arătat că nu sunt nici ONG, fiindcă nu se regăsesc pe o listă aprobată de Guvern în acest sens, ignorând faptul că legea nu vorbeşte de asociaţiile recunoscute formal ca fiind de utilitate publică, ci doar de cele care au acest scop prin însăşi activitatea lor. Or, UDMR îşi arată folosul public chiar din statut, care la articolul 10 prevede că „Uniunea este asocierea comunităţii naţionale maghiare din România, constituită în vederea apărării, reprezentării publice şi coordonării intereselor acestei comunităţi”.

Pe „repeat”

Tupeul politicienilor maghiari este cu atât mai mare cu cât aceleaşi „argumente” au mai fost demontate şi de judecătorii din Cluj, în procese similare intentate, în 2017 şi 2018, de alţi jurnalişti. De fiecare dată, însă, UDMR a fredonat acelaşi refren, că nu e nici partid, nici asociaţie de utilitate publică, şi de fiecare dată instanţele au respins această pretenţie.

Previzibil, această încercare de eschivă a eşuat şi în Bihor. În procesul intentat de BIHOREANUL, un complet de trei judecători al Curţii de Apel Oradea a decis definitiv că UDMR Bihor trebuie să răspundă solicitărilor în baza Legii 544/2001 dintr-un motiv cât se poate de simplu: încasează bani publici! Şi deloc puţini...

Sentinţă definitivă

Aşa cum BIHOREANUL a arătat şi în faţa judecătorilor, UDMR este o organizaţie constituită în folosul cetăţenilor de etnie maghiară din România, iar pentru asta beneficiază de finanţare din bani publici.

Conform datelor publicate pe site-ul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, din subordinea Secretariatului General al Guvernului, numai în anul 2018 UDMR a primit de la bugetul de stat 37 milioane lei sub forma unor subvenţii pentru formaţiunile care reprezintă minorităţile etnice. Aşadar, este limpede că UDMR trebuie să răspundă solicitărilor făcute în baza Legii 544/2001, indiferent că îi convine sau nu întrebarea primită, câtă vreme ea este menită să servească interesul publicului.

La fel au concluzionat şi judecătorii. „Indiferent că este un partid politic sau o organizaţie neguvernamentală de utilitate publică, recurentei (n.r. - UDMR Bihor) îi sunt aplicabile prevederile legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, întrucât beneficiază de finanţare de bani publici”, se arată în motivarea hotărârii instanţei.

Rămâne de văzut, de-acum încolo, cât vor respecta UDMR-iştii obligaţiile de transparenţă. Nu de alta, dar legea e suficient de clară: politicienii trebuie să informeze publicul nediscriminatoriu, trimiţând comunicări şi invitaţii tuturor mass-media, neputând respinge întrebările jurnaliştilor, nici să le interzică accesul la conferinţele de presă sau evenimentele publice, fiindcă nu le convin opiniile sau relatările lor. Cam cum sunt obiceiurile pe la UDMR Bihor...


PE LÂNGĂ
Avocaţii-s de vină!

Întrucât hotărârea Curţii de Apel Oradea nu produce un efect direct acum, deoarece UDMR Bihor a transmis răspunsul solicitat de BIHOREANUL înainte de încheierea procesului, semn că politicienii ştiau prea bine că aceasta este atitudinea corectă, ziarul le-a cerut celor doi lideri ai organizaţiei, preşedintelui Cseke Attila şi preşedintelui executiv Szabó Ödön, să spună cum vor reacţiona pe viitor când vor primi cereri în baza Legii 544. Degeaba: Cseke nici nu s-a sinchisit să răspundă, iar Szabó a divagat.

„Vom respecta hotărârea judecătorilor, aşa cum am făcut întotdeauna, dar am pretenţia ca şi BIHOREANUL să respecte deciziile judecătoreşti şi să trateze egal toate partidele”, a declarat Szabó. Întrebat concret de ce a insistat să înşire în instanţă argumente deja demontate de alte instanţe, UDMR-istul a încercat să se sustragă din discuţie. „Am avut dreptul la apel şi l-am exercitat. Ce s-a scris acolo a fost decizia juriştilor”, a pretins el, ca şi cum o asemenea decizie strategică - pro sau anti-transparenţă - aparţine avocaţilor, nu celor care îi angajează...