Preşedintele PDL Bihor, Petru Filip, a ţinut să mulţumească public, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, liderilor UDMR Bihor, pentru că au fost singurii care au răspuns scrisorii deschise trimise de PDL în urmă cu 10 zile şefilor de partide politice din Bihor. Scrisoarea trimisă de Partidul Democrat-Liberal era pe tema organizării, pe data de 22 noiembrie, a unui referendum local pentru acordarea de tichete sociale pensionarilor trimestrial şi nu anual, cum se dau în prezent.

"Membrii UDMR au fost întotdeauna parteneri de luat în considerare", a spus Petru Filip, înainte să citească jurnaliştilor scrisoarea semnată de Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor. În scrisoare, conducerea Uniunii consideră iniţiativa referendumului local "interesantă". Odon transmite PDL că "următoarea şedinţă a UDMR Bihor va avea loc pe 7 decembrie" şi că, dacă atunci problema ridicată o să mai prezinte interes pentru PDL, membrii UDMR sunt dispuşi la consultări.

Filip a caracterizat scrisoarea UDMR ca fiind o "modalitate diplomată şi politică de a răspunde" şi a spus că ia în considerare discuţia cu organizaţia politică, pentru că "lucrurile politice nu se termină pe şase decembrie".

La finalul lunii octombrie, PDL Bihor a încercat să introducă pe ordinea de zi a unei şedinţe de Consiliul Local proiectul de hotărâre privind organizarea referendumului local. Proiectul nu a fost supus dezbaterilor, pe motiv că nu a fost promovat, aşa cum cere legea, de o treime din consilierii locali şi nu a fost însoţit de un raport de specialitate. De altfel, la aceeaşi şedinţă de Consiliu Local, consilierii PDL au părăsit sala mare a Primăriei din Oradea, iar câteva zile mai târziu, au trimis scrisoarea deschisă pe tema referendumului liderilor locali ai PNL, UDMR şi PSD.