Curtea Constituţională a decis, miercuri, că asumarea Guvernului pe Legea Educaţiei este neconstituţională. Potrivit deciziei Curţii, între Parlament şi Executiv există un conflict de constituţionalitate deoarece Guvernul şi-a asumat raspunderea pe o lege care era deja în dezbatere parlamentară. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

Potrivit presei, cel care a înclinat balanţa votului dat de Curtea Constituţională este judecătorul Petre Lăzăroiu, tocmai cel numit în funcţie de către preşedintele Traian Băsescu.

Decizia ar putea arunca în aer Coaliţia, deoarece UDMR a insistat pentru Legea Educaţiei. "Dacă sunt patru judecători de la PDL şi unul de la UDMR, iar patru de la PSD-PNL, deducţia este că unul din cei ai PDL a votat că asumarea este neconstituţională. Eu sunt cu un gust amar, sunt decepţionat politic pentru că Curtea a luat o decizie pur politică. Nu văd de ce am continua o guvernare în care nu am făcut decât să adunăm oprobiul majorităţii şi în primul rând al comunităţii maghiare", a declarat senatorul UDMR Gyorgy Frunda.

De asemenea, liderul UDMR, Marko Bela, a anunţat că a convocat Consiliul Permanent al Uniunii după decizia CC în cazul Legii Educaţiei, adăugând că nu au existat motive temeinice de neconstituţionalitate şi că progresul în dreptul minorităţilor este o condiţie a prezenţei UDMR în orice guvern.

"Întrebarea nu este dacă ieşim sau nu de la guvernare, ci dacă este posibil să se meargă mai departe cu legea educaţiei şi cu lărgirea drepturilor minorităţilor şi dacă această coaliţie reuşeşte să reafirme şi întărească solidaritatea şi coeziunea", a spus Marko.

Întrebat de jurnalişti care ar fi însă motivele care ar putea determina UDMR să iasă de la guvernare, liderul formaţiunii a răspuns că această variantă poată fi luată în calcul dacă se constată că actuala coaliţie nu mai funcţionează ori dacă partenerii de guvernare afirmă că anumite obiective din program, inclusiv adoptarea legii educaţiei, nu mai sunt valabile.