UDMR oficializează sâmbătă ieşirea de la guvernare. Conducerea Uniunii a votat deja retragerea de la Palatul Victoria, însă decizia finală va fi luată în cadrul Consiliului Reprezentanţilor Unionali care s-a întrunit la Târgu Mureş, scrie Digi24.ro.

Cabinetul Ponta 3 este cel de-al optulea guvern din care au făcut parte reprezentanţii Uniunii, începând cu anul 1996.

"Pentru UDMR, guvernarea nu poate fi un obiectiv, ci un mijloc. Putem vorbi de modelul finlandez, suedez, unde, indiferent de ideologie, partidul respectiv face parte din guvernare. Noi am încercat să facem acest lucru, ţinând seama că majoritatea votanţilor noştri au susţinut intrarea la guvernare. Şi azi consider că a fost o decizie corectă acea propunere. Consiliul Permanent a decis, după nouă luni, să propună ieşirea de la guvernare. E nevoie de o explicaţie", a declarat sâmbătă preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

În acelaşi timp, PSD, UNPR şi PLR negociază noua formă a Guvernului. Premierul Victor Ponta a anunţat deja că UNPR, PC şi PLR vor primi câte două portofolii în noul său Guvern.

Până acum se ştie că, la UNPR, Gabriel Oprea va păstra şefia Ministerului de Interne şi că, la PC, Daniel Constantin va rămâne ministrul Agriculturii. Sunt însă mari semne de întrebare legate de portofoliile pe care le va obţine gruparea strânsă în jurul lui Călin Popescu Tăriceanu.

O altă noutate este intrarea PLR la Guvernare. Liberalii lui Călin Popescu Tăriceanu îşi doresc în special ministere economice, cum ar fi cel al Finanţelor sau Ministerul Economiei. Pentru acesta din urmă ar urma să fie nominalizat Andrei Gerea. De asemenea, se negociază acum intens ca Radu Stroe de la PLR să primească o funcţie foarte importantă - cea de şef al Secretariatului General al Guvernului.

PLR este interesat şi de ministerul Educaţiei şi de cel al Culturii, s-a discutat şi despre Mediu, dar nimic nu e bătut în cuie. Victor Ponta a anunţat că luni, 15 decembrie, va prezenta Parlamentului noul cabinet. Vor mai trece însă două, trei zile până când miniştrii vor fi audiaţi de comisiile de specialitate, pentru ca mai apoi să vină în plenul reunit pentru votul de încredere.