Discret, fără vreun anunţ public, conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri a fost schimbată, chit că director era un membru al coaliţiei de guvernare, PNL-istul Ionel Avrigeanu.

Din surse neoficiale, BIHOREANUL a aflat că, în această săptămână, la dispoziţia ministrului Mediului, Tánczos Barna, fostul preşedinte al CJ Bihor, controversatul Pásztor Sándor, fost preşedinte al Consiliului Judeţean, care până acum era director tehnic la ABA, a devenit director general.

Secretul ABA

Informaţia nu a fost anunţată de ABA Crişuri sau de Prefectură şi nu se regăseşte pe site-ul Administraţiei, dar la cererea BIHOREANULUI a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anca Mihociu.

"Întrucât domnului Ionel Avrigeanu i-a expirat perioada delegării sarcinilor şi responsabilităţilor aferente funcţiei de director ABA Crişuri, din data de 22 iunie acestea sunt delegate directorului tehnic Exploatare Lucrări Hidrotehnice, domnul Pásztor Sándor", a transmis Mihociu, joi.

Aceasta a precizat că Avrigeanu a intrat în concediu pe 18 iunie, dar va reveni în instituţie ca angajat al Dispeceratului Apărare, unde lucra înainte de a fi numit director general.

Pe perioadă nedefinită...

Numirea lui Pásztor, făcută prin ordin al preşedintelui Apelor Române, Laszlo Barabas, este una temporară, dar nu este clar pe ce perioadă a fost făcută, Mihociu neputând preciza acest detaliu.

Este de notorietate în rândul angajaţilor ABA Crişuri că Pásztor este în relaţii bune cu ministrul Mediului, Tánczos Barna, şi, spun unii, chiar acesta a cerut ca fostul preşedinte al CJ Bihor să primească funcţia de şef al ABA Crişuri.

De altfel, aşa cum tot BIHOREANUL a dezvăluit, Pásztor a fost angajat, la începutul anului, şi în funcţia de consilier personal al ministrului, cu jumătate de normă.

Atunci, Pásztor a spus că lucrează cele 4 ore aferente contractului de muncă online şi, din când în când, se deplasează la Bucureşti, dar fără să-şi ia zi de concediu de la ABA Crişuri, considerând că asta face parte din sarcinile sale de serviciu. Nu este clar dacă în continuare UDMR-istul rămâne consilier al ministrului, dar sigur îi rămâne un bun prieten...

No comment

BIHOREANUL a încercat să obţină o declaraţie din partea noului director ABA Crişuri, dar Pásztor nu a răspuns apelului telefonic, la fel cum nu a făcut-o nici Ionel Avrigeanu.

În schimb, contactaţi de BIHOREANUL, prefectul Dumitru Ţiplea a declarat că nu ştia de această numire, iar preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a făcut o declaraţie rezervată. 

"Negocierile în coaliţie nu au fost finalizate, nu există la nivelul judeţului Bihor o înţelegere între partide în momentul de faţă. Au fost doar discuţii, prin urmare modul în care o structură centrală numeşte şefii de servicii deconcentrate în teritoriu este o chestiune care ţine de structura respectivă, eventual de Instituţia Prefectului. Alte comentarii nu fac", a declarat Bolojan, refuzând să comenteze dacă Pásztor este sau nu potrivit pentru această funcţie.

Politician controversat

Unul dintre cei mai controversaţi politicieni bihoreni, Pásztor Sándor, de profesie inginer hidrotehnist, are în CV mai multe funcţii obţinute graţie apartenenţei lui la UDMR Bihor şi relaţiilor personale dezvoltate cu lideri ai organizaţiei.

Fost consilier local în Oradea, calitate în care nu s-a remarcat, în 2016 a câştigat şefia Consiliului Judeţean Bihor din partea UDMR, după ce fostul lider al organizaţiei bihorene Alexandru Kiss a devenit "client" al DNA Oradea pentru şpăgi de peste 4 milioane euro şi a fost nevoit să se retragă din prim-planul politicii.

Pásztor n-a fost însă un preşedinte care să adune laude, fiind responsabil pentru politizarea fără precedent a Consiliului Judeţean şi a instituţiilor din subordine, unde a angajat numai membri sau apropiaţi ai UDMR Bihor. Tot sub conducerea lui, banii CJ Bihor au curs spre ONG-uri controlate de UDMR, pe deplasări nejustificate, inclusiv la congresul FIDESZ.

Directorul ABA Crişuri s-a mai remarcat prin vacanţele în destinaţii exotice. De altfel, el era în excursie în Jamaica atunci când Aeroportul Oradea, din subordinea CJ Bihor, rămânea un modest aeroport, fără nicio cursă externă.

BIHOREANUL a mai dezvăluit despre Pásztor că are o avere impresionantă şi nejustificată, în contextul în care toată viaţa a lucrat ca bugetar.

Nicio dezvăluire nu l-a făcut să fie mai preocupat faţă de binele cetăţenilor în slujba cărora se afla. Din contră, anul trecut, în timp ce bihorenii erau închişi în casă, din cauza restricţiilor anti-Covid, BIHOREANUL l-a prins pe Pásztor la pescuit. Mai mult, vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă fiind, s-a dus la baltă cu maşina achiziţionată pentru sistemul de urgenţă şi în timpul programului de lucru de la CJ Bihor. 

UDMR-istul a acţionat în judecată ziarul pentru seria de dezvăluiri făcute despre el, dar plângerea i-a fost respinsă de instanţa de judecată.