UDMR-iştii bihoreni au început să-şi numere primarii din Bihor. Potrivit numărătorii paralele făcute de reprezentanţii uniunii în secţiile de votare, până la ora 23, UDMR-iştii au 15 primari, majoritatea realeşi în funcţie în comune preponderent maghiare.

Potrivit cifrelor deţinute de UDMR, Nagy Miklos a câştigat din nou comuna Sălard, Somogyi Lajos pe cea din Paleu, Nagy Gizela pe cea din Biharia, Nyri Sandor pe cea de la Cherechiu, Beke Laszlo ar urma să fie primar în Viişoara, Vincze Nandor în Tăuteu, Matyi Miklos în Tămăşeu, Barcui Barna în Abrămuţ.

De asemenea, se pare că la Curtuişeni a fost reales Nagy Istvan, iar la Roşiori Kelemen Zoltan. 

Tot potrivit numărătorii paralele a UDMR-iştilor, la primul mandat ar urma să se afle Kocza Istvan la Buduslău şi Bonisz Sandor la Cetariu. Totodată, se pare că UDMR va avea primar şi la Chişlaz, pe Kosztandi Mihaly, şi la Sălacea, pe Horvath Bela.

Membrii echipei de campanie au adus veştile treptat în încăperea unde s-au adunat liderii UDMR şi le-au lipit afişele pe un perete alb special pregătit pentru numărarea primarilor uniunii. În mod ceremonial, câştigătorii alegerilor în comunele lor au fost aplaudaţi pe rând de către UDMR-iştii adunaţi la sediu.

"Doar în 21 de comune din Bihor avem peste 50% populaţie maghiară. În 2012 am avut 24 de primari, încercăm să-i avem şi în acest mandat. Ne putem bate doar noi singuri, nu alţii", a spus preşedintele executiv al UDMR, Szabo Odon.

Deocamdată, UDMR-iştii nu au date centralizate despre rezultatele alegerilor la Primăria Oradea, respectiv la Consiliul Judeţean Bihor.

UPDATE:

Bucurie mare la sediul UDMR după ce, potrivit numărătorii paralele, partidul are până acum 21 de primari în Bihor. Ultimii opt anunţaţi sunt Pocsaly Zoltan, la Marghita, Batori Geza, la Marghita, Beres Csaba, la Săcuieni, Balaczsi Joszef la Şimian, Sorban Levente la Lugaşu de Jos, Bordas Karoly la Tarcea şi Torok Laszlo la Salonta.

UPDATE 2: 

După miezul nopţii, la sediu, candidaţii UDMR la Primăria Oradea, Huszar Istvan, respectiv Consiliul Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, au fost rezervaţi în declaraţii legate de rezultatele alegerilor locale. 

Viceprimarul Oradiei chiar a refuzat să se pronunţe referitor la procentul pe care l-ar fi obţinut la urne, pe motiv că nu deţinea rezultate concludente de la numărătorile paralele. În schimb, Pasztor Sandor a declarat că, potrivit datelor pe care le deţine, "cel puţin" UDMR îşi va păstra numărul de consilieri judeţeni avut în mandatul 2012-2016, adică şapte.