În cadrul conferinţei de presă organizate vineri, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a făcut un scurt bilanţ al campaniei electorale duse de Uniune pentru alegerile parlamentare de duminică.

Cu această ocazie, Szabo a spus că Uniunea a dus o campanie pozitivă în care au fost evitate polemicile, atacurile directe la persoană şi dezinformările. "Pe acelaşi calapod ca şi campania dusă pentru alegerile locale, UDMR Bihor a păstrat o linie moderată", a declarat Szabo Odon, menţionând că niciun maghiar nu este bucuros când vede că doi competitori politici se ceartă, lucru care le afectează ambilor imaginea publică.

Totuşi, Szabo a replicat vizavi de acuzaţiile aduse de oamenii lui Tokes, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, care au susţinut că primari ai UDMR le-au refuzat închirierea unor spaţii publice în comune precum Cetariu, Roşiori, Sălard, Sâniob, Cherechiu, Viişoara, Tăuteu, Abrămuţ, Şimian sau Şilindru. "Am cerut oficial acestor primării să ne comunice când au fost depuse cererile de închiriere de către reprezentanţii PPMT. La unele, nici măcar nu au solicitat acest lucru în scris, doar verbal. Iar la Şilindru, de exemplu, au cerut în scris în data de 26 noiembrie, iar fără să aştepte vreun răspuns în 28 au organizat un protest. Este clar că au mers pe tactica de provocare a primarilor UDMR", a concluzionat Szabo Odon.

Potrivit acestuia, modul în care au gestionat campania electorală liderii PPMT, pe "atacuri demoliţioniste, dar fără fond", i-a etichetat în faţa electoratului drept "un junghi în sânul comunităţii maghiare". Drept pentru care, Szabo Odon consideră că şi de această dată oponenţii UDMR nu vor atinge nici măcar pragul de 1% din voturi.

În încheiere, Szabo Odon nu a vrut să lanseze nicio apreciere vizavi de participarea maghiarilor la vot, însă s-a declarat convins să Uniunea va fi din nou la guvernare iar Bihorul va trimite în Parlament mare parte dintre candidaţii săi, consideraţi din "linia întâi a UDMR Bihor".