După aproape două decenii de activitate ca membru şi, într-o perioadă, chiar ca preşedinte al organizaţiei judeţene Bihor, Lakatos Peter se pregăteşte să renunţe la politică în mod formal.

Motivul? În baza protocolului de guvernare încheiat cu PDL, UDMR îl sprijină pe Lakatos pentru un post de consilier de cont, şef de departament, în cadrul Curţii de Conturi a României, o instituţie similară Curţii Constituţionale dar cu competenţe nu juridice, ci economice.

"Mâine (n.r. - marţi) urmează să aibă loc votul asupra propunerilor făcute pentru numirile la Curtea de Conturi şi la alte două instituţii, în cadrul unei şedinţe plenare a camerelor reunite ale Parlamentului. Dacă senatorii şi deputaţii vor valida prin vot nominalizarea făcută de UDMR, atunci voi renunţa la mandatul meu din Camera Deputaţilor în favoarea funcţiei de la Curtea de Conturi", a declarat Lakatos pentru BIHOREANUL.

În această situaţie, în 30 de zile de la demisia deputatului, Guvernul va avea obligaţia să organizeze alegeri anticipate în Colegiul 2 Săcueni pentru Camera Deputaţilor.

Un alt fost reprezentant al UDMR, Pete Ştefan, a procedat în 2007 la fel cum se pregăteşte s-o facă acum Lakatos, demisionând din Camera Deputaţilor tot în schimbul unui mandat de nouă ani în conducerea Curţii de Conturi a României.

Lakatos Peter, fost ofiţer de pompieri înainte de 1989, economist, s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai activi reprezentanţi ai UDMR în acest domeniu, dar şi ca un critic constant al preşedintelui Traian Băsescu, încă dinainte de 2008.