UDMR nu este o anexă a coaliţiei PSD-ALDE, transmite preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, liderul senatorilor Uniunii. Parlamentarul observă că în programul de guvernare e "o jumătate de propoziţie" despre descentralizare şi spune că formaţiunea sa încă nu a decis dacă va vota sau nu pentru învestirea Guvernului Dăncilă.

Program cu probleme

Cseke Attila a declarat la RFI că "mai mult decât în alte cazuri, de data aceasta, acest Guvern va trebui să aibă într-adevăr eficienţă, pentru că practic, într-un an şi o lună, partidele de guvernământ schimbă al doilea prim-ministru, suntem la al treilea prim-ministru. Nu se mai poate continua aşa, la fiecare şase luni mai schimbăm câte un prim-ministru".

Şeful UDMR Bihor a constatat că "despre descentralizare, în programul de guvernare este o jumătate de propoziţie, fără termene, fără plan de acţiune asumat şi aşa mai departe". "Pe lângă unele greşeli de redactare legate de capitolul de infrastructură, care sunt greşeli elementare, anumite tronsoane sunt trecute la alte autostrăzi, trebuie ca aici să începem să avem într-adevăr eficienţă", a spus Cseke.

Întrebat dacă asta înseamnă că UDMR va vota împotriva Guvernului Dăncilă, Cseke Attila a evitat un răspuns direct: "UDMR nu este o anexă a acestei coaliţii de guvernământ (...). Noi niciodată şi dacă am fost într-o coaliţie de guvernământ şi în care am înţeles un anumit proiect politic, un program de guvernare, dar au fost anumite chestiuni în care UDMR s-a exprimat şi e cazul şi de data aceasta, în cadrul audierilor, noi dorim pe anumite segmente să adresăm întrebări, să luăm în discuţie aceste temeri".

Colaborare în discuţie

Cseke a mai anunţat o analiză a protocolului de colaborare între UDMR şi PSD-ALDE: "Avem încă în vigoare un protocol de colaborare cu coaliţia guvernamentală, pe care săptămâna aceasta o să-l analizăm şi vom decide asupra continuării sau nu a colaborării (...). Aşa am făcut şi anul trecut, nu este nimic nou. Anul trecut, înainte de sesiunea parlamentară de toamnă, care a început la 1 septembrie, la final de august s-au întrunit cele două grupuri parlamentare şi am analizat sesiunea de primăvară de anul trecut, cu bune, cu rele, cu lucruri pozitive, cu lucruri mai puţin pozitive şi am luat o decizie. La fel se va întâmpla şi acum, în această săptămână, înainte de 1 februarie, după votul de învestitură. În zilele următoare, până joi, vom avea o altă întâlnire, pentru a analiza ce s-a întâmplat în sesiunea de toamnă şi a decide".

De asemenea, UDMR vrea consultarea specialiştilor săi de către coaliţia PSD-ALDE, pe anumite legi: "În acel acord de colaborare noi avem un text pe care l-am convenit împreună şi anume acela că atunci când Guvernul doreşte să aibă o iniţiativă legislativă mai importantă într-un anumit domeniu, atunci ministerele iniţiatoare se consultă în procedura de iniţiere cu specialiştii acestor trei formaţiuni, că practic vorbim de PSD, ALDE de o parte şi UDMR de altă parte. Acest lucru nu s-a întâmplat în cazul Guvernului Grindeanu şi nici la Guvernul Tudose şi dacă va continua colaborarea, această chestiune va trebui rezolvată, pentru că ajută foarte mult în ceea ce priveşte avansarea proiectului respectiv în procedura parlamentară, ca UDMR să ştie ce se pregăteşte, care sunt măsurile, să putem să avem o opinie, astfel încât în Parlament eventual să putem susţine această măsură".