La dezbaterea din comisiile de muncă şi sănătate, deputatul UDMR a precizat că liderii partidului vor iniţia discuţii cu conducerea Ministerului de Finanţe şi partenerii de guvernare pe această temă. "Nu putem accepta îngheţarea pensiilor. Conducerea UDMR va iniţia discuţii cu conducerea Ministerului Finanţelor, partenerii de guvernare. Până atunci, UDMR se va abţine de la votul asupra punctului de pensie şi, la final, de la votul asupra bugetului asigurărilor sociale", a afirmat deputatul UDMR.

Parlamentarii PSD şi PNL vor vota împotriva acestui buget al asigurărilor sociale de stat pe 2010 dacă amendamentelor lor nu vor fi acceptate, au declarat şi deputaţii Ioan Cindrea (PSD+PC) şi Victor Paul Dobre (PNL). Deputatul PSD+PC a arătat că prin acest proiect de buget valoarea punctului de pensie scade la 39,9% din salariul mediu brut, deşi există o lege care prevede că acest punct de pensie nu poate fi mai mic de 45% din salariul mediu brut. "Este un buget rupt de realitate şi, dacă nu se vor fi acceptate amendamentele, nu-l vom vota", a spus Cindrea.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a prezentat, miercuri, proiectul bugetului asigurărilor de stat pe 2010, arătând că valoarea punctului de pensie va fi 732,8 lei, pensia medie de 701,2 lei, iar numărul pensionarilor 4 690.000, iar pensiile vor fi păstrate la nivelul celor din 2009.
Şeitan a precizat că rata medie a şomajului va fi de 7,3%.