Surpriză în comisiile de specialitate şi în plenul Camerei Deputaţilor, unde proiectul UDMR privind reducerea de la 20% la 10% a pragului pentru folosirea limbii materne în administraţie a fost respins la vot, miercuri, la propunerea Opoziţiei şi cu susţinerea neaşteptată a PSD.

În prima fază, proiectul UDMR a fost respins în comisii (de muncă, de administraţie publică etc), cu majoritate de voturi, decizia fiind urmată de aplauzele parlamentarilor. Propunerea de respingere în integralitate a proiectului a aparţinut, de altfel, PNL şi USR. Ulterior, proiectul a fost respins şi în plenul Camerei Deputaţilor, cu 256 de voturi, fiind susţinut doar de 21 de deputaţi.

Reprezentanţii UDMR au susţinut în comisii că voia să clarifice legea, în timp ce liberalii au replicat că România este dată ca exemplu pentru respectarea drepturilor minorităţilor, iar USR că expunerea proiectului s-a făcut în mod "extrem de nefericit". Singurul lider al PSD care a intervenit în sprijinul UDMR a fost preşedintele Comisiei Juridice, Eugen Nicolicea.

Proiectul UDMR nu a fost susţinut nici de grupul minorităţilor naţionale, reprezentanta macedonenilor, Mariana Popescu, arătând că „scăderea pragului la 10% este neconstituţională, peste tot în Europa este de 20%” şi că „România ne-a acordat nouă, minoritarilor, destule drepturi, şi noi suntem multumiţi de ceea ce ne-a oferit statul român".

Întrebat dacă votul pe care l-au dat inclusiv deputaţii PSD împotriva proiectului pune in pericol protocolul de colaborare dintre cele două partide, deputatul Marton Arpad a precizat că la nivelul conducerii se va face o analiză. „Asta va fi o analiză la nivelul celor două conduceri ale celor două partide”.

Surse politice citate de Adevărul susţin, însă, că ruperea protocolului de colaborare dintre UDMR şi PSD ar urma doar dacă principalul partid de guvernământ nu ar accepta, de fapt, reducerea pragului de la 20% la 15%, sugerată de liderul UDMR Kelemen Hunor, variantă pe care preşedintele PSD Liviu Dragnea nu a respins-o, spunând că „se poate discuta”.