Întrebat de MEDIAFAX dacă UDMR susţine reducerea duratei concediului maternal, vicepreşedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely a declarat că Uniunea se pronunţă împotriva acestui proiect şi va propune în coaliţie variante alternative.

Una dintre aceste variante este ca durata concediului maternal să rămână la doi ani, dar cu o eventuală reducere a limitei maxime a indemnizaţiei de la nivelul actual de 3.400 lei, şi ca întoarcerea mai devreme la locul de muncă să reprezinte o opţiune a mamei, nu o obligaţie.

"Noi nu suntem de acord cu reducerea duratei, de la doi ani la un an, în ceea ce priveşte concediul de maternitate. E de discutat, într-adevăr - pentru că ne dăm seama că este şi o problemă financiară şi suntem responsabili - acel cuantum care este acum stabilit la 3.400 lei. În primul rând, trebuie să discutăm, eventual, o reducere a acestei limite maxime, de la 3.400 la un nivel în funcţie de posibilităţi, la cât ar putea să dea bugetul. În al doilea rând, să dăm posibilitatea, fără a impune însă acest lucru, ca o mamă care vrea să revină mai devreme din concediu şi să lucreze să primească acei 500 de lei, dar să fie decizia ei", a spus Borbely.