Arborarea steagului Ţinutului Secuiesc la instituţiile publice ar putea deveni realitate, în urma unui proiect de lege iniţiat de PSD şi semnat inclusiv de premierul Victor Ponta şi de ministrul Liviu Dragnea.

Iniţiativa prevede că unităţile administrativ-teritoriale pot cere Guvernului aprobarea pentru a arbora steaguri proprii, iar promovarea acestei legi este prevăzută în acordul prin care UDMR a fost cooptată la guvernare.

La formarea guvernului Ponta 3, liderii PSD, UDMR, PC şi UNPR au semnat un acord de colaborare parlamentară care la punctul 9 precizează: "părţile vor susţine promovarea unei iniţiative parlamentare în baza unei largi dezbateri publice, pentru reglementarea unui cadru legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora pe instituţiile proprii alături de steagul UE şi al României, steaguri ale unităţilor administrativ teritoriale pe care le reprezintă".

Proiectul de lege a fost depus în 14 aprilie şi prevede că însemnele şi culorile steagurilor proprii nu vor putea aduce atingere simbolurilor naţionale.

Proiectul mai stabileşte că modelul de steag va fi supus dezbaterii publice şi consultării locuitorilor şi Ministerul Dezvoltării, cu avizul comisiei naţionale, va elabora proiectul de hotărâre şi îl va supune aprobării Guvernului.