După ce au ignorat cu bună-ştiinţă o cerere făcută de BIHOREANUL în temeiul Legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public, liderii UDMR Bihor au trebuit să se recunoască învinşi.

"Se comunică din oficiu"

Printr-o hotărâre pronunţată pe 13 iunie, judecătoarea Anca Şilinca de la Tribunalul Bihor a obligat formaţiunea să răspundă solicitării şi să prezinte bugetul pe care l-a avut în anul 2018.

Mai mult, judecătoarea a precizat, în motivarea hotărârii, că datele privind bugetul fac parte din categoria de informaţii pe care UDMR ar fi trebuit să le comunice din oficiu. Aşadar, refuzul de a răspunde la o solicitare expresă pe această temă este cu atât mai grav!

"Având în vedere că informaţiile solicitate de reclamantă, spre a-i fi comunicate, privesc situaţia detaliată a bugetului filialei pentru anul 2018, respectiv a bugetului de venituri şi cheltuieli, informaţii care, de altfel, potrivit art. 5 alin. (1) lit. E din lege, se comunică din oficiu de către autorităţile sau instituţiile publice, instanţa apreciază că solicitarea de informaţii emisă de reclamantă se încadrează în dispoziţiile Legii nr. 554/2001, reprezentând o informaţie de interes public", se arată în document.

UDMR Bihor putea să atace această hotărâre, cu recurs la Curtea de Apel Oradea, ceea ce nu a făcut, semn că îşi asumă greşeala şi înţelege că trebuie să comunice informaţiile solicitate.

Expediat prin Poştă

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön, a răspuns cererii, dar printr-un nou afront adus jurnaliştilor: a transmis informaţiile solicitate nu prin email, ci în formă tipărită, prin Poşta Română, cu confirmare de primire. Expediat pe 28 iunie, documentul a ajuns în redacţia BIHOREANUL pe 1 iulie.

Desigur, firesc ar fi fost ca UDMR Bihor să transmită răspunsul în format electronic, aşa cum a primit şi solicitarea şi aşa cum, de altfel, permite Legea 544/2001. Nu doar pentru că documentul ar fi ajuns imediat la jurnalişti, ci şi pentru că n-ar fi costat formaţiunea maghiară niciun ban.

Bani pentru partid

Documentul expediat acum de UDMR Bihor arată că, în 2018, formaţiunea a avut venituri totale de 303.486 lei, din care 200.043 lei din cotizaţii, 52.910 lei din donaţii şi 50.530 lei din chirii în sediile proprii.

Cheltuielile formaţiunii au fost însă mai mari decât veniturile, mai precis în sumă de 342.494 lei. Cele mai mari au fost cele cu personalul (163.525 lei), urmate de facturile de utilităţi (36.513 lei) şi cheltuielile cu chirii (28.497 lei).

Anul trecut, UDMR Bihor a plătit 16.625 lei pe materiale consumabile, 5.723 lei pe reparaţii, 480 de lei pentru asigurări de clădiri, 27.403 lei pentru protocol, 3.568 lei pentru transporturi şi 17.557 lei cu cheltuieli poştale şi de telefonie.

Răspunsul transmis de formaţiune mai arată că UDMR Bihor a mai cheltuit 15.848 lei pentru aşa-numite cheltuieli cu penalităţi, fără a explica ce fel de penalităţi sunt acestea, "cheltuieli cu terţi" în valoare de 5.908 lei, din nou fără a fi clar ce sunt acestea, şi cheltuieli cu impozite şi taxe în cuantum de 8.645 lei. În fine, UDMR Bihor a mai plătit 7.956 lei pentru "amortizarea cheltuielilor" şi 3.059 lei pentru "alte cheltuieli".

Adresa UDMR Bihor mai arată că, în 2018, organizaţiei i-au fost repartizate subvenţii de la UDMR Prezidiul Executiv în valoare de 31.200 lei, iar formaţiunea nu are datorii faţă de bugetul de stat sau faţă de alţii.

PNL, nu te simţi?

În luna martie a acestui an, BIHOREANUL a făcut un exerciţiu de transparenţă cu toate partidele parlamentare care au reprezentanţi în conducerea unor instituţii publice din Bihor, cerându-le să prezinte detaliat veniturile şi cheltuielile din 2018.

Primul răspuns a fost expediat de PSD Bihor, urmat de ALDE. În schimb, PNL-iştii şi UDMR-iştii nu au răspuns solicitării, maghiarii refuzând pur şi simplu, în ciuda revenirilor repetate, iar liberalii sub pretextul că au rătăcit cererea.

Secretarele de la sediul PNL nu au putut nici măcar să lămurească ce parcurs a avut solicitarea, iar şeful PNL Bihor, Ilie Bolojan, a promis că va verifica situaţia şi că va transmite răspunsul solicitat. Totuşi, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Din păcate, BIHOREANUL nu a mai putut să reclame situaţia în instanţă, pentru că a depăşit termenul prevăzut de lege pentru iniţierea unui astfel de proces.

Citeşte pe această temă şi articolul: "La bani mărunţi: BIHOREANUL i-a testat pe politicieni locali la capitolul transparență. Vezi concluziile!"