Viceprimarul Rozalia Biro a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, finanţările pe care UDMR Bihor le consideră prioritare în bugetul local pe anul 2010. "Prioritatea maximă a administraţiei este creşterea calităţii serviciilor din administraţia publică. UDMR crede că e de la sine înţeles că această calitate trebuie să crească anual", a spus viceprimarul.

În acelaşi timp, UDMR vede ca "prioritate absolută" asigurarea finanţării prin fonduri nerambursabile a proiectelor depuse de ONG-uri şi de culte. "Sunt foarte multe societăţi civile care desfăşoară o activitate de neînlocuit în comunitate", a explicat Biro.

Pe al doilea loc în topul priorităţilor, în opinia viceprimăriţei UDMR, este reabilitarea centrului istoric şi a monumentelor. "Noi solicităm ca în bugetul din 2010 să existe 20-30 de miliarde de lei vechi pentru reabilitarea monumentelor, în primul rând a celor din centru", a spus Rozalia Biro. Suma alocată acestei reabilitări ar trebui folosită, în opinia sa, pentru renovarea totală a 2-3 clădiri, şi nu pentru modernizarea faţadelor a mai multor clădiri. "Nu se poate să ne spălăm pe faţă şi atât, este nevoie de o renovare în întregime", a precizat viceprimarul.

A treia prioritate a filialei locale a UDMR este reabilitarea Cetăţii Oradea. "Aici sunt cuprinse trei lucrări mari: cea contractată deja, Teatrul de Vară şi introducerea infrastructurii. Sunt lucrări de anvergură, încât nu putem accepta decât calitate superioară".

În ultimul rând, bugetul municipalităţii ar trebui să susţină iniţiative mai vechi ale UDMR, precum programul de iniţiere în înot pentru elevii de clasa a II-a.

Bugetul pentru anul 2010 va fi votat de Consiliul Local vineri, de la ora 14, într-o şedinţă extraordinară.