În contextul eliminării impozitului forfetar, pe care o consideră un succes al UDMR, palamentarii bihoreni Lakatos Peter şi Derzsi Akos au prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, propunerile proprii privind bugetul pe anul 2011.

O primă propunere este cea de reintroducere a opţiunii impozitului de 3% pentru micro-întreprinderi, impozit care a funcţionat până la 1 ianuarie 2010. "Presupune o evidenţă simplificată, pentru că după fiecare factură întocmită micul întreprinzător plăteşte 3% din valoarea facturii", a explicat Lakatos. Totuşi, a spus deputatul UDMR, impozitarea aceasta trebuie să fie opţională, adică întreprinzătorul să poată alege între această formă sau impozitarea pe profit.

Pe de altă parte, UDMR intenţionează să propună PDL două variante pentru creşterea salariilor mai mici de 1.000 de lei ale bugetarilor din România. Asta în contextul în care scăderea salarială de 25% ar trebui să se aplice numai până la 31 decembrie, iar potrivit contractului cu FMI, totalul cheltuielilor salariale pe 2011 nu trebuie să depăşească 39 de miliarde de lei. "E imposibil matematic să te încadrezi în 39 de miliarde, coeficientul de ierarhizare aferent clasei de salarizare 1 să fie 600 de lei, să scazi raportul între salarizarea minimă şi maximă la 1 la 15 şi să majorezi salariile pentru cei cu salarii mici", a spus Lakatos.

Cele două variante ale UDMR constă în metode diferite de creştere a salariilor sub 1.000 de lei. În prima variantă, creşterea salarială este mai mare, însă există riscul ca unii bugetari să nu se mai încadreze în grila de salarizare, în timp ce în a doua ipoteză creşterea salarială ar fi ceva mai mică, dar s-ar elimina riscul de neîncadrare în plafon. "Cei cu salarii mari să mai aştepte", a spus Lakatos.

UDMR va discuta săptămâna viitoare cu partenerii de coaliţie din PDL cele două variante de creştere a salariilor, propunerea privind introducerea impozitului de 3% fiind deja prezentată principalului partid de guvernământ.