Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi planul propus de Comisia Europeană pentru reducerea consumului de gaze naturale în UE. Planul cuprinde reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze între lunile august și martie, însă decizia ar putea deveni obligatorie, în caz de urgență în materie de aprovizionare pe fondul amenințărilor Rusiei.

„Să facem economie înainte de iarnă”

Potrivit Digi24.ro, țări precum Irlanda și Malta vor fi scutite, pentru că nu sunt conectate la rețelele de gaze ale altor țări din UE, iar alte țări ar urma să obțină derogări pentru industriile critice.

„Scopul reducerii cererii de gaz este de a face economii înainte de iarnă, pentru a pregăti statele pentru posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia, care folosește continuu sursele de energie ca armă”, se arată într-un comunicat al Consiliului European, citat de Digi24.

„Decizia de astăzi a arătat în mod clar că statele membre vor rezista oricărei încercări a Rusiei de a diviza UE, folosind surse de energie ca armă. Adoptarea propunerii de reducere a gazelor în timp record a întărit, fără îndoială, securitatea noastră energetică comună. Economisirea gazului acum va îmbunătăți pregătirea. Iarna va fi mult mai ieftină și mai ușoară pentru cetățenii UE și pentru industrie”, a declarat Jozef Síkela, ministrul industriei și comerțului din Cehia, țară care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE.

Un scenariu probabil

HotNews.ro amintește că, săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus ca statele membre să îşi reducă consumul de gaze cu 15% în perioada august-martie, comparativ cu consumul mediu din aceeaşi perioadă în perioada 2016-2021. 

"Este un scenariu probabil acela că ar putea avea loc o întrerupere totală a furnizării de gaz rusesc, ceea ce ar afecta întreaga Uniune Europeană", avertiza atunci preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta avertizase și mai devreme în cursul lunii iulie statele membre ale UE să se pregătească pentru oprirea totală a exporturilor de gaze naturale din partea Gazprom.

Sursa citată mai arată că temerile că Rusia ar putea sista complet exporturile de gaze către Uniunea Europeană s-au accentuat după ce, pe 11 iulie, Gazprom a anunţat că opreşte gazoductul Nord Stream 1 folosit pentru aprovizionarea Germaniei pentru lucrări de mentenanţă. Mai mult, compania energetică rusă a anunţat luni, 25 iulie, că a oprit o altă turbină a gazoductului Nord Stream 1 şi că fluxurile de gaz vor scădea la o cincime din capacitatea normală. Kremlinul susţine că Gazprom nu este de vină pentru riscurile de stocare, reiterând că europenii suferă consecinţele sancţiunilor pe care ei înşişi le-au impus împotriva Rusiei, mai arată sursa citată.

Guvernul României: românii nu vor fi afectați

Pe de altă parte, Guvernul României dă asigurări că nici consumatorii români, nici întreprinderile mici şi mijlocii, nici serviciile sociale şi nici industria critică nu vor fi afectate de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale.

„Consumatorii români, întreprinderile mici și mijlocii, serviciile sociale și industria critică nu vor fi afectate de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale.

România va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022-2023. Rezervele de gaze ale țării reprezintă 55%, adică peste nivelul obligatoriu de 46% prevăzut pentru 1 august 2022. Menținând acest ritm accelerat putem ajunge la o capacitate a depozitelor de cel puțin 80% înainte de 1 noiembrie.

În plus, disponibilitatea surselor interne de gaze naturale și profilul de consum al țării noastre, corelat cu pachetul guvernamental de protecție a cetățenilor și economiei, sunt elemente ce garantează asigurarea necesarului de consum pentru iarna 2022-2023”, a anunțat Executivul pe Facebook.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!