UEFA a hotărât să nu îl penalizeze pe arbitrul român Sebastian Colţescu, care în urmă cu două luni, în timpul meciului dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir a folosit cuvântul "negru" pentru a identifica un oficial al echipei turce, ceea ce a declanşat un scandal uriaş, fără precedent, în lumea fotbalului.  

Încidentul a avut loc la începutul lunii decembrie anul trecut, la meciul dintre echipele Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir, care a fost arbitrat de brigada română condusă de Ovidiu Haţegan, din care a făcut parte şi orădeanul Octavian Şovre. Atunci jocul a fost întrerupt în minutul 16, la scorul de 0-0, din cauză că antrenorul secund al echipei turce, Pierre Webó l-a acuzat pe arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu de rasism pentru că a folosit cuvântul "negru", pentru a-l identifica.

Atunci o mare parte din presa internațională l-a catalogat pe român drept ”rasist” în urma incidentului de pe Parc des Princes, iar Webó a cerut sancțiuni dure. 

La două luni distanţă de la acel moment, publicaţia spaniolă Sport a scris, joi, că UEFA a încheiat ancheta, ajungând la concluzia că Sebastian Colţescu nu a folosit un termen rasist. Forul continental ar fi stabilit că s-a folosit cuvântul "negru" cu intenţia ca arbitrul central, Ovidiu Haţegan, să îl identifice pe Webó.

Aşadar, românul nu va fi sancţionat potrivit regulamentului UEFA, care prevede, în caz de rasism, suspendarea pe durata a 10 meciuri, potrivit site-ului Digi24.ro. 

Totuşi, UEFA consideră că arbitrul român a comis un "comportament impropriu", pe care l-ar fi putut evita, şi este expus unei sacţiuni derivate din articolul 11, care se referă la acest tip de abatere. Sebastian Colţescu ar putea fi suspendat fie pentru unul sau două meciuri internaţionale, fie pe o anumită perioadă de timp determinată. Totuşi, sancţiunea în discuţie nu-l va afecta, având în vedere că el fusese scos de pe lista FIFA la finalul anului 2020.

La câteva ore după apariția deciziei, arbitrul craiovean a reacționat pe contul său de Instagram. "Când se face dreptate, aduce bucurie celor drepţi şi teroare celor care fac rău", a scris Colţescu, în limba engleză, potrivit Digi24.ro.