Cseke Attila nu dă crezare singurului exit-poll realizat de CCSB la nivelul Oradiei, la comanda postului Antena 3, afirmând că rezultatul "nu e logic" şi refuzând să facă declaraţii în privinţa rezultatului modest cu care este creditat.

Optimist...

Cu aproximativ 20 de minute înainte de difuzarea pe posturile naţionale a rezultatelor exit-poll, Cseke Attila, alături de senatorul Derzsi Akos şi de alţi membri ai UDMR Bihor, urmăreau relaxaţi şi cu interes în sediul UDMR din Pasajul Vulturul Negru partida de fotbal dintre Italia şi Spania, din cadrul Campionatului European.

La ora 21, la fel de zâmbitor, Cseke s-a reaşezat la masă, unde mai luaseră loc deputata Peto Csilla, Szabo Odon şi, câteva minute mai târziu, şi candidatul la şefia Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, cu toţii pregătindu-se să afle primele rezultate. Concentrat, Cseke a fost uimit când a auzit scorul politic al USL la nivel central, de peste 60%. "Aoleu!", a exclamat fostul ministru.

Înainte să afle şi situaţia de la Oradea, el a fost invitat de TVS să spună ce aşteptări a avut. După ce a mulţumit în special celor care l-au ales, Cseke s-a declarat optimist în privinţa rezultatelor oficiale ce vor veni în cursul zilei de luni. "Sunt optimist şi cred că vom avea un rezultat foarte bun, atât la Primărie, cât şi la Consiliu. În momentul în care avem cifre, chiar şi neoficiale, le vom putea prezenta", a promis el, după care - întrebat dacă se aşteaptă să câştige - a răspuns categoric: "Da, eu cred în continuare!".

Zâmbet şters

Când, în sfârşit, pe televizorul din sediul UDMR a apărut scorul zdrobitor care îl dădea pe Ilie Bolojan câştigător cu 72,5%, iar pe Cseke în postură de  perdant clar, cu doar 15,9%, fostul ministru vorbea relaxat şi zâmbitor la telefon. Apoi şi-a schimbat mimica şi s-a uitat ironic spre ecran, spunând că nu crede în veridicitatea măsurătorilor.

"Problema este că aici este sondajul care s-a dat la ora 12. Nu pot să-l comentez. Pe internet, fiindcă nu sunt sancţiuni, exit-pollul acesta a fost afişat încă de la ora 12, iar acum este la televizor", a spus Cseke, adăugând că în aceste condiţii refuză să facă declaraţii. În plus, a mai spus el, "este o problemă" şi cu faptul că el a obţinut un scor sub cel cu care UDMR era obişnuit la Oradea.

Comune "rezervate"

Neîncrederea lui Cseke a fost întărită şi de preşedintele executiv Szabo Odon. "Eu nu cred că Attila e sub UDMR. Şi, în plus, unde sunt oamenii lui Tokes? Nu sunt trecuţi. Acum 4 ani au primit 2,5%", a spus Szabo, dorind să sublinieze că rezultatul nu era precis. El a fost completat de senatorul Derzsi Akos: "Asta e o tâmpenie!".

Întrebat, totuşi, de BIHOREANUL cum interpretează sondajul, Cseke a repetat că refuză orice comentariu. "Dacă nici Ilie Bolojan, care este considerat favorit, nu a făcut declaraţii, vă daţi seama că eu nici atât", a încheiat candidatul UDMR.

Ulterior, în timp ce Cseke discuta cu colegii prezenţi, Pasztor Sandor era asaltat de telefoane din judeţ, de unde afla rezultate ale numărătorii paralele. În jurul orei 22.30, UDMR-iştii lipiseră deja pe harta judeţului bileţele ce marcau comunele unde, conform spuselor lor, au câştigat: Borş, Sălard, Viişoara şi Buduslău.

Mai târziu, la sediul UDMR şi-a făcut aparţia şi viceprimăriţa Biro Rozalia, care însă a stat deoparte, precum şi directorul OTL, Csuzi Istvan. Reprezentanţii Uniunii au anunţat că vor rămâne pe metereze până târziu în noapte. Sperând, probabil, într-o minune...