Muzeul Ţării Crişurilor a atras sâmbătă seară peste 4.000 de vizitatori la o nouă ediţie a Nopţii Muzeelor. Majoritatea acestora s-au dus la Palatul Baroc încă de la ora 19 când porţile acestuia s-au deschis. Aici copiii şi-au dus părinţii la balaurul înalt de trei metri postat la parterul clădirii cu luminiţe roşii la ochi. Micuţii s-au pozat cu creatura, pe care mulţi au numit-o dinozaur, şi, curajoşi, l-au şi atins.

La secţia de artă vizitatorii au putut admira colecţia de pictură realizată la tabăra de creaţie artistică Lăzarea, precum expoziţia principală din acest an, "Civilizaţia focului", care cuprinde obiecte şi referinţe istorice despre felul în care focul era folosit în gospodărie, în ritualuri, dar şi ca metodă de tortură de-a lungul vremii în zona Cele Trei Crişuri.

Aşadar, orădenii au putut vedea obiecte precum o bucătărie tradiţională ţărănească, de sfârşit de secol XIX, cu cuptor şi plită, un ţest, adică cel mai arhaic sistem de copt pâine din zona noastră, căţei de vatră, care era folosiţi în preistorie la tirajul focului şi la încălzirea locuinţelor, precum şi preţioase sfeşnice din argint de secol XIX, precum şi instrumente folosite inclusiv în Oradea pentru judecata ordalică (mod de judecată din Evul Mediu timpuriu, care stabilea vinovăţia unei persoane în funcţie de unele probe în care se folosea foc sau fier înroşit).

Totodată, şi în acest an Episcopia Romano-Catolică a permis vizitarea sălii de onoare a Palatului Baroc, pictată în anii 1877-1878 cu fresce care prezintă scene din viaţa Sfântului Ladislau. De data aceasta, însă, n-a fost deschisă şi Sala Matei Corvin, unde se află un tablou de mari dimensiuni ce-l prezintă pe principe în faţa Vienei.

Potrivit directorului Aurel Chiriac, 3.790 de orădeni au vizitat între orele 19 şi 01 Palatul Baroc. Totodată, celelalte secţii ale MŢC au fost vizitate de alte câteva sute de orădeni sâmbătă seară. La Muzeul Aurel Lazăr, pe lângă obiectele permanente, a putut fi admirată o expoziţie dedicată stilului Seccesion în Oradea anilor 1900.