Emanuil Gojdu a fost cel mai faimos avocat al Oradiei şi un mare filantrop, dar oraşul pare să-l fi uitat. O piaţetă şi un colegiu de nivel naţional îi poartă numele, dar statuia care îl imortaliza în Piaţa Unirii, privind spre casa în care s-a născut, a ajuns abandonată.

De doi ani, monumentul zace în ştrandul Ioşia, ascuns între nişte plăci de plastic. Primăria l-a depozitat aici când au început lucrările de reabilitare în Piaţa Unirii, cu promisiunea că îl va readuce în centrul urbei după finalizarea lor. Între timp, promisiunea a sfârşit în amnezie, iar pe statuie cresc lichenii...

Avocatul... românilor

Emanuil GojduPe 9 februarie 1802, într-o casă de lângă Biserica cu Lună, pe strada Traian Moşoiu de azi, se năştea într-o familie de aromâni Emanuil Gojdu (foto), fiul negustorului Athanasie Popovici-Gojdu şi al Anei Poynar. Şcolit la Academia de Drept din Oradea, apoi la Bratislava şi la Budapesta, Gojdu a devenit faimos încă de când era stagiar, graţie pledoariilor sale abundente în argumente clare şi imbatabile.

În scurt timp, orădeanul a ajuns unul dintre cei mai renumiţi şi respectaţi avocaţi din capitala Ungariei, iar prin urmare şi unul dintre cei mai bogaţi. Deşi a locuit tot restul vieţii în Budapesta, Gojdu s-a lăudat mereu cu originea sa română, iar casa lui a avut mereu uşile deschise oricărui conaţional, fie om de vază sau de rând. Cu timpul, Gojdu s-a implicat în politică, afirmându-se ca luptător fervent pentru drepturile românilor din Transilvania. În 1861 a fost numit prefect al Caraşului, judeţ cu populaţie majoritar românească, iar în 1866 a fost ales deputat de Tinca. Cum n-a avut copii, întreaga avere a lăsat-o moştenire neamului românesc, printr-o fundaţie ce-i purta numele şi pe care a înfiinţat-o cu scopul de a finanţa studiile junilor români în capitala Ungariei şi nu numai.

Gojdu, pe sus

În Oradea zilelor noastre, ilustrul nume al lui Emanuil Gojdu îl poartă una dintre şcolile de top, aleea care trece pe lângă colegiu pe malul Crişului şi, din 2013, piaţa din zona Centrului Civic. De asemenea, casa în care s-a născut are pe faţadă o plăcuţă comemorativă, iar Direcţia Judeţeană pentru Cultură a început demersurile pentru clasarea ei ca monument istoric.

Spre aceasta privea, din Piaţa Unirii, statuia din piatră ridicată în cinstea sa de artistul orădean Mircea Ştefănescu şi amplasată în 1989 în centrul oraşului, unde a stat neclinitită până în 2015. Când, din pricina lucrărilor de reabilitare a Pieţei Unirii, Primăria a demontat-o în trei bucăţi şi a mutat-o în Ştrandul Ioşia, unde s-a găsit spaţiul necesar pentru depozitarea ei. Edilii promiteau atunci că soluţia este doar provizorie, viceprimarul Mircea Mălan explicând că în curând va fi reabilitată şi Piaţa Emanuil Gojdu, iar statuia va fi pusă la loc de cinste acolo.

Dar socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. În timp ce proiectul de reamenajare a Pieţei Gojdu a rămas la stadiul de idee, neconcretizată nici măcar într-un studiu de fezabilitate, statuia zace în continuare în ştrand, îngrădită cu plăci de policarbonat. "Am împrejmuit-o într-un ţarc ca să nu o degradeze cetăţenii care vin la ştrand", explică directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica.

Între buruieni şi ciuperci

Lucian Silaghi, şeful Direcţiei de Cultură BihorAscuns de ochii lumii, monumentul a stârnit doar atenţia inspectorilor Direcţiei pentru Cultură, care în urmă cu câteva luni au mers în control, să vadă cum e îngrijită statuia. "Era complet neîntreţinută, năpădită de vegetaţie, iar pe suprafaţa sa se dezvoltaseră nişte licheni. Pentru modul total necorespunzător în care este conservată, am aplicat o amendă de 4.000 lei Direcţiei pentru Patrimoniu Imobiliar", spune directorul Lucian Silaghi (foto). Amenda a fost contestată, iar procesul a început săptămâna trecută la Judecătoria Oradea.

După primirea sancţiunii, Primăria a tuns buruienile care au acoperit monumentul, dar nimic mai mult. Nici edilii, nici funcţionarii n-au lansat nici măcar o propunere pentru reamplasarea sa. "Într-adevăr, trebuie reluată discuţia privind amplasarea statuii, întrucât va mai dura până când proiectul de reabilitare a Pieţei Emanuil Gojdu va fi iniţiat", admite purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama. Când şi unde îşi va regăsi Gojdu locul, rămâne deci de văzut...