Învăţământul orădean ar putea consemna o premieră penibilă. Profesorii Colegiului Naţional Emanuil Gojdu se gândesc să dea în judecată Inspectoratul Şcolar Judeţean, al cărui şef, Alin Novac Iuhas, n-a ţinut cont de propunerea lor de a înfiinţa în toamnă, la fel ca în ultimii ani, trei clase de-a V-a. Fără să-i consulte, inspectorul şef a decis că sunt suficiente două astfel de clase, ceea ce ar lăsa şcoala cu mai puţini elevi şi, implicit, cu un buget redus.
Explicaţia? La Gojdu trebuie să meargă "cei mai buni elevi din Oradea", iar concurenţa să fie acerbă, se apără Novac. "Este inacceptabil ca Inspectoratul să decidă că numai şcoala noastră trebuie să aibă concurenţă mare la înscriere", ripostează directorul Florin Nicoară, supărat mai cu seamă fiindcă ceea ce s-a tăiat de la colegiu s-a dat altor şcoli...
Pe nepusă masă
La fiecare început de an, inspectoratele şcolare întocmesc aşa-numitul plan de şcolarizare, un document care stabileşte numărul maxim de elevi din fiecare unitate de învăţământ în următorul an şcolar. În funcţie de acesta se calculează normele didactice şi, implicit, necesarul de cadre didactice. Conform legii, planul se face în baza propunerilor primite de la şcoli, iar în final este aprobat de Ministerul Educaţiei.
Pentru anul şcolar 2018-2019, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu a propus ca, la fel ca în ultimii doi ani, să aibă zece clase de debut, din care trei de-a V-a şi şapte de-a IX-a. Numai că, după ce planul a fost aprobat de la Bucureşti, profesorii colegiului au aflat că vor avea numai două clase de-a V-a. Aşadar, din toamnă, în loc să fie 90 de elevi în primul an de gimnaziu, vor fi doar 60. "Decizia ne-a surprins şi ne-a nemulţumit pentru că nu ştiam că există dorinţa de a ne reduce clasele. Inspectoratul nu ne-a prevenit şi nici nu ne-a explicat motivele", spune directorul colegiului, Florin Nicoară.
Bani mai puţini
Explicaţii plauzibile nici nu pot exista. Pe lângă faptul că liceul n-a propus să aibă mai multe clase, ci doar păstrarea schemei din ultimii doi ani, în fiecare toamnă îşi umple toate clasele, semn că există cerere. Mai mult, la nivelul oraşului, numărul claselor a V-a cu predare în limba română urmează să crească faţă de actualul an şcolar de la 52 la 55.
"Noi avem profesorii şi sălile necesare pentru aceste clase. În cazul altor şcoli, care nu au clădiri proprii, Primăria plăteşte chirie, dar IŞJ Bihor tot nu le taie clase", zice Nicoară. De ce acest tratament diferit faţă de Gojdu? Directorul nu-şi explică, însă spune că nu vrea să creadă că ar fi o răfuială politică, în condiţiile în care el este liberal, iar şeful Inspectoratului PSD-ist.
Susţinut de colegi, cu care s-a consultat în Consiliul Profesoral, Nicoară a transmis o petiţie Inspectoratului, cerând respectarea propunerii făcute de şcoală. Lesne de înţeles de ce s-au îngrijorat profesorii: pe de-o parte, unii ar putea avea normele didactice reduse prin dispariţia unei clase, iar de pe altă parte bugetul colegiului va fi redus. Ministerul finanţează unităţile de învăţământ după numărul elevilor, costul standard pentru un elev de gimnaziu fiind, în acest an, de 4.413 lei. Aşadar, în următorul an şcolar Colegiul Gojdu va fi văduvit de 133.000 lei. Sumă deloc simbolică...
Acuze dure
De asemenea, Nicoară a transmis şi un memoriu Ministerului Educaţiei, reclamând că IŞJ Bihor a tratat incorect colegiul. "Considerăm că inspectoratele şcolare ar trebui să sprijine şcolile, nu să le încurce. La toate solicitările IŞJ de organizare a unor olimpiade, concursuri sau examene, şcoala noastră a răspuns afirmativ, în multe situaţii suportând şi o parte sau toate cheltuielile. Ca "recompensă", Inspectoratul loveşte în şcoala noastră de fiecare dată când are posibilitatea. Probabil se ghidează după regula: cine are rezultate trebuie pus la punct!", se arată în memoriu.
Gojdiştii nu cer favoruri, ci doar ca Inspectoratul să fie echidistant faţă de toate şcolile din oraş. Convinşi de justeţea "pretenţiei", au consultat un avocat şi spun că, dacă nu vor putea înfiinţa trei clase de-a V-a, la fel ca până acum, ar urma să ceară în instanţă anularea planului de şcolarizare.
Să fie concurenţă!
Ministerul n-a răspuns încă memoriului, dar pe 13 februarie, sub semnătura lui Alin Novac Iuhas, IŞJ a expediat colegiului o adresă care, în loc să liniştească spiritele, le-a inflamat. Negru pe alb, a scris dascălilor gojdişti că le-a tăiat o clasă "pentru a avea în continuare în unitatea dumneavoastră cei mai buni elevi din municipiul Oradea". Pe ce temei? Şeful IŞJ a invocat procedura de admitere în clasa a V-a a colegiului conform căreia, dacă se înregistrează mai multe cereri de înscriere decât numărul de locuri în clase, candidaţii vor da un test de admitere. Aşadar, Novac Iuhas i-a dat şcolii ocazia să aplice cu adevărat selecţia!
Răspunsul l-a revoltat pe director de-a binelea. "Noi avem această procedură tocmai pentru a fi corecţi şi transparenţi. Nu poate Inspectoratul să decidă că doar la şcoala noastră trebuie să fie concurenţă, când alte şcoli nu au aceeaşi obligaţie. În plus, nu poate IŞJ să decidă că la Gojdu sunt cei mai buni elevi din Oradea. Cum se simt părinţii care aleg să-şi dea copiii la alte şcoli?". Nicoară acuză şi lipsa de transparenţă a Inspectoratului, care nu are o procedură care să normeze cum acceptă sau refuză propunerile şcolilor, iar deciziile Consiliului de Administraţie al IŞJ nici nu sunt publicate pe site-ul instituţiei.
Încurcat în explicaţii
Novac Iuhas respinge vehement ipoteza că ar sabota cu premeditare Colegiul Gojdu, dar nu a poate lămuri de ce a redus numărul claselor de-a V-a tocmai din această şcoală, nu de la oricare alta. Iniţial, şeful IŞJ i-a spus BIHOREANULUI că de vină ar fi numărul mai mic de elevi din oraş, dar chiar datele instituţiei îl contrazic: în timp ce în 2017 în Oradea existau 1.199 elevi pentru care s-au înfiinţat 52 clase de-a V-a, pentru anul şcolar următor sunt prevăzuţi 1.398 elevi şi 55 de clase propuse. Aşadar mai mulţi elevi şi mai multe clase!
Când reporterul i-a evidenţiat acest lucru, şeful IŞJ Bihor a dat-o la întors, susţinând că în actuala formulă creşte de la 23 la 25 media de elevi din clase. "În plus, vrem să păstrăm un echilibru între şcolile din centru şi cele din cartiere", a adăugat Novac Iuhas, fără a explica de ce, totuşi, n-a redus numărul claselor la nicio altă şcoală din centrul oraşului, ci doar la Gojdu.
De ce ţine morţiş să intensifice concurenţa numai la acest colegiu, nu şi la alte unităţi, şeful IŞJ Bihor tot nu poate explica. "Vă garantez că nu sunt absurd şi, dacă la Gojdu vor exista multe solicitări din partea părinţilor, vom modifica planul, vom aproba încă o clasă. Am făcut la fel, în urmă cu doi ani, la Colegiul Iosif Vulcan", zice inspectorul general.
În mod ciudat, deşi BIHOREANUL i-a cerut expres şi insistent, Novac Iuhas a refuzat să spună care şcoli vor avea din toamnă mai multe clase de-a V-a, din care una va fi, în mod clar, cea luată de la Gojdu. O fi secret pentru cine a declanşat ditamai scandalul...
LA UNII DA, LA ALŢII BA
Aglomerarea, reţetă de succes
În memoriul transmis Ministerului Educaţiei, directorul Florin Nicoară a acuzat, de asemenea, faptul că în ultimul an, de când exercită funcţia, IŞJ Bihor a mai defavorizat Colegiul Gojdu respingând orice cerere de transfer în clase care au deja 30 de elevi, numărul maxim prevăzut de lege. Aceste solicitări sunt considerate excepţii şi sunt analizate individual, pentru fiecare elev în parte, de Consiliul de Administraţie al IŞJ. "În alte şcoli veţi găsi clase cu 34-36 de elevi, chiar mai multe. Pe bună dreptate, pe mine părinţii mă întreabă de ce la Gojdu nu se poate".
Miza claselor mai dense sunt tot banii: mai mulţi elevi înseamnă o finanţare mai mare, la aceleaşi costuri, iar "profitul" este semnificativ. De pildă, o şcoală care are 100 de copii peste limita maximă atrage automat o finanţare de aproape 100.000 euro mai mare! "Sunt bani pe care IŞJ Bihor îi dă unor directori, în timp ce nouă ni se cere să respectăm strict legea. Nu cerem să li se ia lor elevii, ci să avem tratament similar", zice directorul.