Odată cu încheierea unui contract de salubritate cu RER Ecologic Service, orădenii primesc în comodat, adică în folosinţă gratuită, un recipient de colectare a deşeurilor, a cărui capacitate variază în funcţie de numărul de persoane care îl foloseşte.

Deşi sunt oferite pe gratis, unii fură pubelele. Pentru că şi-au dat seama că sunt bune la multe alte întrebuinţări...

Autori necunoscuţi

Zeci de orădeni trec lunar pragul RER Ecologic Service pentru a cere noi pubele, plângându-se că cele vechi le-au fost furate. Operatorul oferă gratuit recipientele pentru colectarea deşeurilor în momentul semnării contractelor şi le schimbă atunci când acestea se deteriorează sau când sunt furate. "Oferim pubele noi doar orădenilor care reclamă furtul şi la Poliţie. Nu rezolvăm mare lucru, căci de obicei aceste cazuri sunt închise cu autor necunoscut, însă măcar avem certitudinea că cei care reclamă sunt cu adevărat victime ale hoţiei", explică Ionel Ban, directorul de producţie din cadrul RER.

După ce află că trebuie să reclame şi la Poliţie furtul, mulţi orădenii îşi "regăsesc" pubelele, ca şi cum hoţul ar fi avut remuşcări de conştiinţă şi le-a returnat. Asta pentru că pe lângă fenomenul furtului apare şi un altul, al minciunii. "Primăvara şi toamna sunt cele mai multe sesizări de acest fel", spune Ban. De ce? Ooamenii descoperă că recipientele le sunt numai bune pentru depozitat fructe sau cereale.

Fără ochi, fără urechi

Dincolo însă de poveştile cusute cu aţa albă, fenomenul există. Culmea e că recipientele nu dispar niciodată cât sunt în stradă, aşteptând utilajele RER. Asta pentru că o pubelă plină e grea, iar golirea ei în plină stradă ar fi chiar prea bătătoare la ochi. "Cei mai mulţi ne spun că li s-au furat după ce s-au golit, înainte să le bage în curte", precizează Ban. Culmea, însă, nimeni nu reclamă niciodată un furt în timpul producerii lui, semn că orădenii rămân pasivi, considerând că n-au nimic de câştigat sau de pierdut.

Directorul RER invită orădenii să sesizeze şi cazurile în care li se oferă să cumpere o pubelă despre care au suspiciunea că ar fi furată, inclusiv dacă ofertantul e angajat al societăţii. Asta pentru că operatorul de salubrizare oferă pubelele doar în comodat şi nu cere bani pentru ele. Sesizările se pot face fie la dispeceratul RER Ecologic Service, fie la Poliţia Comunitară, la numărul de telefon 0259.969.