În data de 18 iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă: Decizia nr. 52/2018, care a stabilit că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale.

Pentru a se înţelege problema, un scurt istoric. Noul cod de procedură civilă a prevăzut că recursul la Înalta Curte poate fi exercitat doar în litigii cu o valoare mai mare de 1.000.000 lei. Există, însă, procese în care recursul nu poate fi exercitat indiferent de valoare - litigii de muncă, insolvenţă, contravenţii etc.

Prin Decizia nr. 369/2017, CCR a declarat neconstituţională această prevedere din Codul de procedură civilă deoarece încalcă dreptul la un proces echitabil şi egalitatea în faţa legii. Decizia e profund greşită, dar obligatorie şi trebuie respectată. Ca atare, din 20 iulie 2017, hotărârile pronunţate în apel pot fi atacate cu recurs, cum spune CCR în motivare. Repet - decizie aberantă, dar obligatorie.

Autorităţile nu au transpus Decizia în legislaţie, fiind ocupate cu chestiuni mult mai "importante", deşi problema este sensibilă şi duce la supraaglomerarea Înaltei Curţi. În concesinţă, pentru a se degreva de dosare, ÎCCJ a rezolvat problema româneşte, pronunţând această decizie contrară Constituţiei şi efectelor Deciziilor CCR. Mai pe româneşte, Instanţa Supremă ne spune că un text declarat neconstituţional (interdicţia la recurs) va continua să se aplice mulţi ani de la declararea sa ca neconstituţional. Curat murdar!

Consecinţa practică? Mii de persoane care au declarat recursuri şi au plătit taxe de timbru consistente vor fi crunt dezamăgite când aceste recursuri vor fi respinse ca inadmisibile. Mai mult decât atât, în contextul în care se discută despre statul de drept, ce va mai înţelege românul când astăzi primeşte un drept de la Curtea Constituţională, drept care îi va fi luat mâine de Înalta Curte?

Rezolvarea? Invocarea de excepţii de neconstituţionalitate în recursurile declarate. Dacă acestea vor fi înaintate Curţii Constituţionale, există o mare probabilitate ca interpretarea dată prin Decizia Înaltei Curţi să fie declarată neconstituţională. Şi să ne întoarcem la soluţia de dinainte. Aşa, cât să nu mai înţelegă nimeni nimic...