Dai o bluză care nu îţi mai este bună şi primeşti la schimb o fustă care-ţi vine de minune.

Cam ăsta-i principiul după care funcţionează petrecerile cu schimb de haine organizate de patroanele unui magazin din Oradea. Iar partea cea mai bună e că schimbul nu costă nimic!

Soluţia perfectă

Carmen Silaghi, Alina Popa şi Laura Sime sunt prietene de multă vreme. Şi, ca multe alte fete, adoră să meargă la cumpărături împreună. Când Alina a rămas fără serviciu, cele trei s-au gândit să înceapă împreună o afacere. Cum moda e pasiunea lor comună, nicio altă variantă nu le-a părut mai potrivită decât deschiderea unui magazin de haine. Nu unul obişnuit, însă.

02 Alina Popa.jpg"Carmen e foarte pasionată de hainele vintage, aşa că de la ea a venit ideea să deschidem un magazin cu piese de vestimentaţie de felul ăsta", explică Alina (foto). Adică haine vechi, dar în stare bună, şi care aduc în prezent ceva din atmosfera anilor de mult trecuţi.

Locul l-au găsit rapid: Carmen locuieşte într-o casă pe strada Episcop Pavel, iar la subsol avea un beci nefolosit. Fetele l-au renovat, iar apoi l-au umplut cu haine. "Cumpărăm hainele de la un depozit din Ungaria, unde ne lasă să ne uităm la fiecare piesă în parte, chiar să le şi probăm", povesteşte Alina.

Troc în loc de shopping

Ca să-şi facă reclamă, asociatele au găsit o modalitate inedită pentru Oradea: petreceri destinate exclusiv fetelor care fac schimb de haine. Regula e simplă: orice doamnă sau domnişoară aduce maxim şapte obiecte de vestimentaţie şi la finalul petrecerii va merge acasă cu alte şapte haine, care îi plac mai mult!

"Punem hainele fiecărei fete care vine la petrecere pe umeraşe şi notăm câte a adus. Apoi, fiecare participantă are 30 de minute la dispoziţie să observe ce haine au adus celelalte. Dacă în acest timp nu găseşte ceva care să îi placă, poate să-şi ia piesele pe care le-a adus şi să plece", explică Alina. După ce această jumătate de oră trece, se dă startul la schimb. Atunci, practic, fiecare fată se străduieşte să înhaţe cât mai repede hainele pe care şi-a pus ochii!

02 Laura Sime.jpgPrima petrecere au organizat-o chiar la inagurarea magazinului, în luna aprilie, la care au avut peste 70 de participante. "A fost un test, să vedem cum prinde, şi a prins foarte bine!", spune Laura (foto).

Punct ochit, punct lovit

Alina zice că până acum n-au fost fete care să se certe pe aceeaşi haină. Oricum, gazdele au elaborat şi un regulament, menit să asigure disciplina, şi care stipulează că schimburile se fac între hainele aduse de participante, nu între hainele aduse de fete şi cele din magazin. Iar ca petrecerea să-şi merite denumirea, pe lângă distracţia schimbului de haine, fetele sunt servite cu şampanie şi fursecuri.

Evident, scopul e popularizarea magazinului printre orădence. Şi a fost atins. "S-a simţit în vânzări, pentru că fetele care vin la schimburi inevitabil se uită şi la ce avem noi de vânzare", recunoaşte Alina.

Acum, peste vară, petrecerile sunt suspendate, din cauză că multe din clientele fidele sunt plecate în concedii. "Cel mai probabil le vom relua în septembrie", spune Laura. Adică taman în perioada în care se schimbă sezonul şi se cere şi schimbarea garderobei...


MAXIM
7
este numărul maxim de produse pe care clientele îl pot duce la un schimb de haine


02 swish.jpgA L'ANGLAISE
Zgârcenie sau snobism?

Ideea unui schimb de haine a pornit în anul 2000 în Marea Britanie sub denumirea de "swishing", după care a cuprins rapid întreaga lume.

În prezent, swishing-urile se ţin în hale industriale, unde merg sute de persoane cu mii de piese vestimentare, iar organizatorii percep şi taxe de participare. În România, swishing-ul a pătruns abia în acest an, la iniţiativa unor magazine din Capitală.