Capul de listă al PNL la alegerile europarlamentare, ex-jurnalistul Rareş Bogdan s-a întâlnit, joi, cu tinerii orădeni dornici să-l cunoască sau să-i adreseze întrebări. Participanţii, nu foarte numeroşi, au vrut să afle de la Bogdan ce va face pentru a reduce birocraţia în accesarea fondurilor europene ori la ce ajută referendumul iniţiat de Klaus Iohannis.

Oprit de orădeni

Întâlnirea de la Sala "Florica Ungur", organizată de TNL Bihor, a adunat mai puţin de o sută de tineri, majoritatea studenţi. Printre ei s-au numărat însă şi câţiva elevi care recent au împlinit 18 ani, astfel că scrutinul din 26 mai va fi primul la care vor avea posibilitatea să voteze.

Rareş Bogdan a întârziat la întrevedere, explicând ulterior că, venind pe jos pe strada Republicii, a fost oprit pe stradă de numeroşi orădeni. Până când musafirul a ajuns în mijlocul lor, tinerii i-au ascultat pe deputatul PNL Bihor Florica Cherecheş şi pe secretarul Sighiartău, secretarul general al PNL, care le-au spus că trebuie să fie cetăţeni activi şi implicaţi în viaţa comunităţii.

Aceleaşi îndemnuri le-a avut şi candidatul la europarlamentare, care a insistat ca tinerii să voteze oamenii pe care îi consideră cei mai potriviţi. "Nu putem promova doar proşti", a spus el.

Tineri curioşi

Fără să se întindă prea mult la vorbă, Rareş Bogdan le-a dat tinerilor ocazia să-i pună întrebări. Unul dintre ei, care recent şi-a deschis o afacere prin programul Start-Up, a ridicat o problemă: birocraţia excesivă din proiectele europene. Drept urmare, l-a întrebat pe Rareş Bogdan ce are de gând să facă, după ce va ajunge în Parlamentul European.

"Ghidurile pentru fonduri europene din alte ţări sunt aşa (n.r. arătând spre nişte pliante), ca un dosar, în comparaţie cu ale noastre care sunt uriaşe. Noi am creat birocraţia. Le-am spus colegilor mei că, dacă vom ajunge la Bruxelles, primul nostru drum va fi la Varşovia – oraşul cu cele mai mari absorbţii de fonduri europene – ca să luăm un exemplu pe care îl putem aplica şi în ţară", a povestit fostul jurnalist.

Un alt tânăr a întrebat cum va ajuta referendumul iniţiat de Klaus Iohannis, iar Rareş Bogdan i-a spus că atunci se va vota "ca ţara să scape de infractori şi de hoţi".

Un moment inedit s-a consemnat spre finalul întâlnirii, când în sală a intrat primarul Ilie Bolojan. Acesta a fost aplaudat fervent de tineri, iar Rareş Bogdan a profitat de moment şi a spus că e omul datorită căruia Oradea este azi un oraş atât de plăcut.

La finalul discuţiilor, mulţi dintre tineri s-au pozat cu candidatul PNL. Generaţia selfie, după cum a concluzionat chiar Rareş Bogdan...