Bolnavii cu sindrom Down nu trebuie ignoraţi şi trebuie să aibă aceleaşi facilităţi ca toţi ceilalţi cetăţeni. Acesta este mesajul pe care Asociaţia Down Oradea România vrea să-l transmită joi (21 martie), în ziua în care în întreaga lume sunt celebrate aceste persoane. Cu sloganul „Nu lăsa pe nimeni în urmă”, ONG-ul va organiza un marş şi un flashmob, în centrul Oradiei, la care sunt invitaţi să participe toţi doritorii.

Marşul va porni la ora 15, de la magazinul Crişul, însă participanţii sunt rugaţi să ajungă de la ora 14. Cu toţii vor veni pe jos pe strada pietonală, iar în Piaţa Unirii, de la ora 16, voluntarii asociaţiei vor dansa cu o coregrafie anume, similar altor oameni din întreaga Europă, acest flashmob fiind propunerea Asociaţiei Europene pentru Sindrom Down.

„Obiectivul acestei acţiuni este acela de a atrage atenția asupra prezenței în comunitate a persoanelor cu sindrom Down și asupra dreptului acestora de a fi recunoscute ca cetățeni, ca oricine altcineva”, se arată într-un comunicat al organizatorilor. De altfel, mesajul pe care asociaţia Down Oradea România îl promovează este „#cetateancatine”.

La evenimente sunt invitaţi să participe toţi orădenii dornici să-şi arate susţinerea faţă de persoanele cu sindrom Down. Potrivit organizatorilor, şi-au anunţat deja prezenţa, pe lângă persoane care suferă de această afecţiune şi familiile acestora, studenţi din cadrul facultăţilor orădene de Geografie, Turism şi Sport, de la Ştiinţe Socio-Umane şi de la Medicină.