Indiferent de limba maternă, orădenii, dar nu numai, sunt aşteptaţi în Cetate, unde are loc cea de-a treia ediţie a Zilelor Culturii Maghiare.

Negustorii din Bihor, dar şi din afara judeţului, au înşirat pe tarabe produse de toate felurile de la turtă dulce în formă de inimioare, la perne umplute cu lavandă sau tradiţionalul kurtos, dar umplut cu... îngheţată cu aromă de fructul dragonului.

Cetate cu de toate

Chiar dacă în prima zi de sărbătoare nu s-au strâns foarte mulţi curioşi în Cetate, cei care au mers nu au avut motiv de plictiseală, pentru că programul activităților a fost vast.

Standurile din curtea fortăreţei sunt pline, iar prețurile, accesibile. De exemplu, o inimioară de turtă dulce costă 5 lei, prazul şi dovlecelul aduse de un fermier din Borş costă 2 lei bucata, iar 150 de grame de pulpe la cuptor costă 10 lei. E adevărat, langoşul, un produs tradiţional unguresc, se vinde la un preţ mai mare decât "pe piaţă", adică 7 lei.

Cei care vor să încerce ceva mai neobişnuit pot cumpăra un mini cozonac kurtos umplut cu vanilie, care costă 5 lei, sau un kurtos umplut cu îngheţată de mai multe sortimente, cu biscuiţi şi Nutella, care costă 15 lei. „Cei care doresc să cumpere pot alege și un sortiment mai exotic, și anume pitaya, cunoscut sub numele de fructul dragonului, un fruct cu aromă dulce-acrişoară originar din Mexic”, a explicat Viktoria Bihari, o tânără comerciantă. 

De asemenea, la tarabe se pot găsi perne umplute cu lavandă uscată, miere, table de șah făcute manual, păpuşi, ghivece cu cactuşi, busuioc ori accesorii handmade.

Zona copiilor

Copiii se pot distra într-o zonă dedicată lor, cu jocuri de lemn. Fie că se prefac că pescuiesc, fie că se dau într-un carusel făcut din coşuri mari din nuiele, micuţii uită de tablete, telefoane sau alte gadgeturi.

Pe lângă asta, cei mici mai pot picta într-un atelier de creaţie (foto) sau pot fi colorați pe faţă ori mâini, cu vopsea normală sau amestecată cu sclipici. Pictura pe faţă costă 15 lei, iar preţul unui „tatuaj” cu sclipici variază între 15 și 25 de lei.

Programul sărbătorii cuprinde şi spectacole şi concerte. De pildă vineri de la 17 a fost programat un spectacol de ţitere, iar de la 20, pe scena din Cetate a urcat cântăreaţa Szalóki Ági, care a cântat atât melodii maghiare, cât şi șlagăre internaționale.

Ediţia din acest an aduce şi o premieră - un spectacol de pictură în nisip. Show-ul se va desfăşura sâmbătă seară la scena principală şi va fi proiectat pe ecranele care o încadrează.

Zilele Culturii Maghiare sunt organizate de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi în Regiune (Visit Oradea) şi Asociaţia Sfântul Ladislau. 


PROGRAM ZILELE CULTURII MAGHIARE

Sâmbătă, 24 August

10:00-16:00 Lucru manual și jocuri tradiționale maghiare

12:00-18:00 Jocuri de lemn din Hollókő

17:00 Dansuri populare maghiare: Szarkaláb Néptáncegyüttes

18:00 Piesă de teatru: Hans Sachs "A Kalmar Kosara, és a A meghott férj" (localitatea Bojt, Hajdú-Bihar)

19:00 Spectacol de țitere și dansuri populare maghiare: Bihar citera egyuttes, Szarkaláb  Néptáncegyüttes

20:00 Concert Bojtorján

21:30 Spectacol de pictură în nisip (cu proiecție pe ecrane)

Duminică, 25 August

10:00-16:00 Lucru manual și jocuri tradiționale maghiare

12:00-18:00 Jocuri de lemn din Hollókő

11:00 Teatru pentru copii: Komádi Színjátszó Kompánia előadása "A tök és a csikó"

18:00 Dansuri populare maghiare: Gárdonyi Zoltán Református Iskola SUHANCOK és CSEPEREDŐK csoportjai (BIHARKERESZTES)

20:00 Concert Honey Beast