Orădenii care vor vizita Cetatea la Noaptea Muzeelor vor vedea o expoziţie deosebită în încăperile care găzduiesc Memorialul "Rezistenţă şi represiune în Bihor".

În premieră, la Oradea vor fi aduse 10 lucrări de artă contemporană, de dimensiuni mari, care vor fi expuse sub forma unei instalaţii.

Este vorba de lucrări realizate de artistul Cătălin Bădărău în memoria celor care au luptat împotriva comunismului, expoziţia fiind intitulată "Depersonalisation".

Expoziţia ajunge la Oradea în cadrul proiectului "Monumente în mişcare", lansat în 2014 de Nasui Collection & Gallery, o organizaţie independentă care promovează artişti români moderni şi contemporani. Proiectul are ca scop producţia, prezentarea şi itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spaţii contemporane prestigioase din întreaga lume.

În 2017, în cadrul programului, a fost dezvoltată secţiunea "Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei", prin care au fost itinerat lucrări de artă contemporană în mai multe oraşe din România unde au existat mişcări de rezistenţă împotriva comunismului sau spaţii opresive de detenţie.

Lucrările de sculptură (3,5 metri înălţime) sunt aduse la Oradea de la Memorialul Închisoarea Piteşti, un spaţiu memorial deschis publicului în fostul penitenciar de detenţie politică de la Piteşti.

În cadrul aceluiaşi proiect, o altă lucrare artistică intitulată "View from the Light" şi realizată de Bogdan Raţa a fost prezentată luna aceasta la Parlamentul European de la Bruxelles. De acolo, lucrarea va fi dusă la Memorialul Gherla.

Proiectul "Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei" este co-finanţat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) printr-un apel public la proiecte.