În Joia Mare, bihorenii sunt invitaţi să ia parte la concursuri pe teme tradiţionale în satul Drăgoteni din comuna Remetea. Printre întreceri se numără încondeiatul ouălor, bătutul la toacă şi picturi pe sticlă.

Satul Drăgoteni este cunoscut în Bihor pentru modul în care a conservat tradiţiile de Paşte, în special încondeierea ouălor, care se face cu un instrument special, numit bizarcă.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Asociaţia de Management al Destinaţiei Bihor, festivalul „Oul de Paști” a ajuns la cea de-a 23-a ediţie.

Joi, doritorii se vor strânge la Şcoala primară nr. 2 din localitate, până la ora 10, iar de la această oră şi până la 13 se vor organiza, pe lângă concursul tradiţional de încodeiat ouă, unul de bătut toaca, unul de pricesne şi un concurs al compoziţiilor plastice cu tematică religioasă, adică picturi pe sticlă. De asemenea, vor fi prezentate costume populare autentice.

După încheierea concursurilor, va avea loc şi premierea tuturor câştigătorilor.

"Sărbătoarea încondeierii ouălor oferă oportunitatea de a descoperi o parte a creaţiilor populare locale, precum şi posibilitatea de a achiziţiona ouă încondeiate sau icoane pictate pe sticlă", arată organizatorii.