Jurnalistul independent Mălin Bot, programat să sosească la Oradea pentru a lua parte la protestul de vineri seară, de la Oradea, nu a putut participa la manifestare, după ce cursa Tarom care trebuia să îl aducă în oraşul de pe Criş a decolat cu o întârziere de mai bine de 3 ore din Capitală.

Motivul n-a fost, după cum s-ar crede, condiţiile meteorologice, Bihorul fiind sub cod portocaliu şi galben de furtuni, ci faptul că Tarom nu a avut… piloţi!

"Lipsa de echipaj"

Avionul trebuia să decoleze la ora 18.30 din Capitală, dar pasagerii au fost duşi spre îmbarcare 3 ore mai târziu. Într-o filmare transmisă în direct pe Facebook, jurnalistul l-a chestionat despre problemă pe un angajat al aeroportului Otopeni, care, arătându-se deranjat că e filmat, i-a spus că avionul pleacă cu o întârziere.

"V-am spus, iniţial a fost o oră şi 20. Din cauza rotaţiei de echipaj s-a prelungit", a spus angajatul. "Deci întârzierea e mai mare decât durata zborului", a replicat Bot, la care angajatul a spus "din păcate, da". "Credeţi că noi suntem mulţumiţi să stăm acum de vorbă cu dvs, în loc să vă fi îmbarcat şi să fiţi deja la Oradea? Asta e situaţia", a spus angajatul aeroportului Otopeni. "Trebuia să fie o oră şi 20, aşteptăm un echipaj de la avionul de Salonic, care tocmai a aterizat, problema e… lipsa de echipaj. Din păcate…", a spus angajatul.

Declaraţiile lui l-au făcut pe jurnalistul Mălin Bot să compare TAROM cu CFR, o altă companie de stat, renumită pentru întârzierile trenurilor.

"Deci îmi pare rău că nu sunt la Oradea, ar trebui să fiu acolo la protest. Dar singura problemă a noastră este că trăim în România, unde, aţi văzut, întârzierea este mai mare decât durata zborului. Ceea ce, cred, dacă se uită cei de la CFR, or să moară de invidie. (…) Culmea, întârzierea asta, care e mai mare decât durata călătoriei, nu este cauzată de vreo problemă tehnică, ci pentru că nu au echipaj! Vedeţi, ei (cei de la Tarom n.r.) nu au ştiut că o să trebuiască un echipaj să zboare la Oradea…. Şi n-au echipaj! N-au găsit pilot, nu ştim unde sunt piloţii. Probabil sunt la protestul antiguvernamental din Piaţa Victoriei", a spus, cu ironie, Mălin Bot.

Până la urmă, pasagerii au fost îmbarcaţi şi au ajuns la Oradea puţin înainte de ora 23.

Fără penali

Între timp, protestul din oraşul de pe Criş ajunsese la final. În ciuda vremii, aproximativ 35 de persoane au ieşit în faţa Prefecturii Bihor să protesteze împotriva guvernanţilor, aducând, ca de fiecare dată, cu ei, steaguri şi pancarte cu mesaje precum "Sunteţi un partid  de hoţi, de corupţi şi mafioţi" sau "Fără penali în funcţii publice".

După aproximativ o oră, protestatarii au pornit într-un marş spre Piaţa Unirii, făcând Corso-ul să răsune de sloganuri precum "PSD ciuma roşie", iar în Piaţa Unirii, i-au cântat lui Liviu Dragnea "La mulţi ani cu executare".

Mulţimea s-a risipit în jurul orei 21, cu toate că unii dintre protestatari erau decişi să îl aştepte pe Mălin Bot în Piaţa Unirii.

De precizat că la manifestare au participat şi trei protestatari din Capitală: Ion Coman, fondatorul grupului pentru Iniţiativă Legislativă şi Revizuirea Constituţiei, Ion Enei, activist civic din Piaţa Victoriei, şi Fieger Savulescu, care a creat pagina de Facebook Vocea Străzii. "Strângem semnături să ajutăm iniţiativa "Fără penali în funcţii publice", iniţiată de USR", a spus Coman. De altfel, împreună cu Mălin Bot, aceştia se află într-un fel de turneu prin ţară pentru a strânge semnăturile necesare, sâmbătă fiind programaţi să ajungă la Zalău şi Baia Mare.