Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana este în căutarea de soluţii pentru înlocuirea autospecialelor "bătrâne", dar încă folosite în stingerea incendiilor. Mai bine de jumătate din maşinile din parcul auto al pompierilor bihoreni au cel puţin 20 de ani vechime, ceea ce le face ineficiente, pentru că se deplasează mult mai încet şi se defactează des.

Maşini prea bătrâne

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, în care a prezentat bilanţul activităţilor din anul 2018, colonelul Sorin Caba, inspector şef al ISU Crişana, a declarat că autospecialele de lucru cu apă şi spumă folosite de pompieri sunt învechite, ceea ce are impact şi în timpul de deplasare al militarilor la incendii. Mai precis, 53% dintre autospeciale au peste 20 de ani, 9% au între 10 şi 20 de ani, 14% au între 5 şi 10 ani şi doar un sfert (24%) au mai puţin de cinci ani.

"Avem 120 de autovehicule, din care un număr însemnat din ele au peste 30 de ani. Sunt frecvente situaţiile în care autospecialele se defectează, ori la intervenţie, ori pe timpul deplasării sau la întoarcerea de la intervenţie. Dar nu putem să le scoatem din operativitate atâta vreme cât acestea nu sunt înlocuite cu altele noi. O autospecială nouă se va deplasa cu 90 de km pe oră, o viteză mult mai mare faţă de viteza unei autospeciale de peste 30 de ani care nu va depăşi, în medie 40 sau 50 de km pe oră", a explicat colonelul. În plus, costurile pentru repararea şi menţinerea "în viaţă" a autospecialelor bătrâne se ridică la 800.000 de lei anual.

Dotări noi

Şeful ISU Crişana speră că autorităţile centrale sau judeţene vor găsi soluţii pentru înnoirea autospecialelor folosite la incendii. "Ne aşteptăm şi în acest an să se îmbunătăţească parcul auto", a precizat Sorin Caba.

Tocmai de aceea, ISU Crişana s-a bucurat că primăriile Aştileu şi Sânmartin au achiziţionat propriile autospeciale, care au în jur de zece ani, sunt de calibru mic, dar vor funcţiona în condiţii optime mult timp.

Până când va primi alte autospeciale, ISU Crişana se bucură de alte dotări noi, achiziţionate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă: un camion cu sistem hidraulic de încărcare/descărcare cu cârlig, două containere cu suport logistic, două autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţimi, o autospecială de transport efective la intervenţie, două autoturisme, trei autoambulanţe, container cu suport logistic la intervenţie iluminat, o linie tehnică de întreţinere a echipamentelor individuale de protecţie, şi tabără mobilă pentru persoane sinistrate şi un rezervor carburant auto cu pompă de distribuţie de un metru cub.

34 de intervenţii pe zi

În anul 2018, ISU Crişana a avut 12.562 de intervenţii, adică, în medie, 34 de intervenţii pe zi. Cele mai multe misiuni, mai precis 8.831, au fost ale echipajelor SMURD.

Din rândul celor 322 de incendii stinse de militarii bihoreni, cele mai multe (124 la număr) au fost provocate de instalaţiile electrice improvizate, stricate sau nesupravegheate. "În continuare, în societatea noastră există nu doar echipamente de o slabă calitate, ci şi o atenţie prea puţină acordată în întreţinerea şi supravegherea acestor echipamente", a spus Sorin Caba.

Alte 47 de incendii au fost provocate de coşurile de fum necurăţate, 36 de mijloacele de încălzire defecte sau nesupreavegheate, 33 de focul deschis, 24 de fumat, iar 20 de incendii au fost provocate intenţionat. În incendiile izbucnite anul trecut au decedat şase persoane.

Caba a nominalizat şi intervenţiile majore ale anului trecut: incendiul violent izbucnit în aprilie la fabrica UAMT şi focul care a mistuit Palatul Greco-Catolic, pe 25 august.

Alo, 112?

Bilanţul ISU Crişana mai arată că, în 2018, pompierii au identificat, în controalele făcute, 10.000 de nereguli, iar 31% dintre ele, adică 3.350 au fost soluţionate operativ în timpul controlului. Pentru celelalte au fost aplicate 5.800 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 954 de amenzi cu sumă totală de 2.973.000 lei.

Colonelul Sorin Caba a mai arătat că anul trecut s-au înregistrat 17.000 de apeluri de urgenţă către numărul unic 112, o creştere cu 28% faţă de 2017.

În ceea ce priveşte activităţile cu caracter public, pompierii au participat la mai acţiuni de donare de cărţi, la patru acţiuni de donare de sânge, 37 de acţiuni caritabile, iar cu ocazia sărbătorilor de iarnă, au susţinut un concert de colinde în Piaţa Unirii.

Vezi mai jos cum s-au desfășurat unele dintre cele mai spectaculoase intervenții ale pompierilor bihoreni!